Beginpagina > PIAAC-onderzoek bevat lessen voor het beleid


PIAAC-onderzoek bevat lessen voor het beleid

woensdag 30 april 2014

PIAAC staat voor Programme for the International Assessment of Adult Competencies en is een grootschalig internationaal onderzoek naar de vaardigheden van volwassenen. Net zoals in 25 andere landen van de OESO onderzoekt PIAAC in Vlaanderen de taalkundige en numerieke vaardigheden van volwassenen. Of, anders gezegd, de vaardigheden die essentieel zijn voor een volwaardige deelname aan de huidige kennismaatschappij en om mee te draaien in een technologierijke omgeving en op de arbeidsmarkt. De resultaten werden op 20 maart voorgesteld bij Onderwijs en Vorming te Brussel .

Uit het PIAAC-onderzoek blijkt dat bijna de helft (48%) van alle Vlamingen het afgelopen jaar deel nam aan een vorm van volwassenenonderwijs. En hoewel Vlaanderen niet slecht scoort op vlak van geletterdheid en gecijferdheid in vergelijking met de andere OESO-landen, duiken we op vlak van participatie onder het gemiddelde. Het streefdoel van 15% deelnamen van het Pact 2020 wordt momenteel nauwelijks voor de helft gehaald. Vlaanderen mag dus gerust nog een tandje bijsteken als het aankomt op participatie aan opleiding en training voor volwassenen.

Het Matheuseffect: een hardnekkig verschijnsel

Een van de oorzaken vinden we bij het zogenaamde Matheuseffect. Dit lijkt wel haast een “ijzeren wet”, aldus Herman Baert tijdens een workshop over dit thema met enkele experten volwasseneneducatie. "Hoewel het sociaal-cultureel werk niet expliciet in beeld komt bij het PIAAC-onderzoek (daarvoor focust het onderzoek te sterk op de arbeidsmarkt), stellen we vast dat ook onze sector niet ontsnapt aan dat effect", aldus Marc Jans (Socius). Waar het sociaal-cultureel werk wel in slaagt is aansluiten bij de natuurlijke leermodus van de doelgroep. Vaak wordt onderschat hoe ontmoeting en ontspanning een schraag kunnen zijn voor non- en informeel leren in de vrije tijd. Belangrijk is ook de notie van het sociaal leren, leren als een collectief proces, dat niet noodzakelijk op in- en aanpassing of status quo is gericht.

Wat kan het beleid daar aan doen?

De workshop over het Matheuseffect ging in op enkele interessante beleidsaanbevelingen die eveneens aansluiten bij wat FOV in zijn ambitiebundel Veerkracht naar voren schuift:

  • ontwikkel een coherent beleid, met een geïntegreerde visie op levenslang en levensbreed leren (individuen integreren in de maatschappij + aansturen op veranderen van de maatschappij);
  • stimuleer samenwerking tussen de verschillende actoren door intelligente netwerkvorming;
  • plaats de lerende meer centraal zodat hij minder afhankelijk is van het aanbod. Zorg dat er zowel bij toeleiding als tijdens het leerproces divers, flexibel en op maat gewerkt kan worden;
  • Voorzie voldoende financiering om moeilijker bereikbare doelgroepen te bereiken.

De creatie van een goed ontwikkeld “leerklimaat” is dus essentieel. Dat beaamde ook Dirk Van Damme, onderwijsexpert bij de OESO, in zijn presentatie. Hij onderstreepte dat de aandacht niet enkel moet gaan naar arbeidsmarktgerichte of technische vaardigheden, maar dat sociale en emotionele competenties meer dan ooit hun plaats verdienen. Het sociaal-cultureel volwassenenwerk kan hier alvast een belangrijke rol in spelen.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA