Beginpagina > De Waarde van Cultuur: een onbescheiden, gemeen boekje


De Waarde van Cultuur: een onbescheiden, gemeen boekje

maandag 5 mei 2014

Een uitnodiging van de culturele sector aan de samenleving en haar vertegenwoordigers voor begeesterende gesprekken en discussies over het belang van cultuur: dat is hoe auteur Patrick De Rynck zijn recente boekje “De Waarde van Cultuur” omschrijft. Hij liet zich hiervoor inspireren door het werk van een multidisciplinaire ploeg van sociologen, economen en psychologen, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Eenvoudige vragen, complexe antwoorden

Wat levert dat eigenlijk op, investeren in cultuur? Wat zijn de echte meerwaarden verbonden aan cultuur?

Die vragen stonden centraal in het onderzoek in opdracht van steunpunt Socius en een 15-tal andere actoren uit de brede cultuursector. Geen gemakkelijke kluif voor de onderzoekers van de Groningse universiteit. De begrippen ‘waarde’ en ‘cultuur’ hebben immers zoveel betekenis dat ze er tegelijkertijd geen meer hebben en voor interpretatie vatbaar zijn.

Het onderzoek bestond uit vier delen:

  • een exploratie van de kernvraag met een afbakening van centrale begrippen zoals ‘kunst’, ‘cultuur’, ‘creativiteit’ ... en begrippen zoals ‘waarden’, ‘impact’, ‘effecten’, ‘kapitaal’;
  • een inventarisatie van maatschappelijke vooronderstellingen en empirisch gemeten waarden;
  • een cultuurpolitiek interpretatiekader;
  • en een overzicht van waardevolle onderzoeken en casestudies, telkens met korte beschrijving.

Sociaal-cultureel werk: tellen, maar vooral vertellen

Doorheen het boek komt ook het (brede) sociaal-cultureel werk regelmatig ter sprake. Onderzoek toont aan dat voor deelnemers naast ontmoeting en gemeenschapsvorming ook cultuurbeleving en ontspanning erg belangrijk blijkt. “Deelnemers leggen een actieve levensstijl aan de dag: ze willen interesses bevredigen, bijleren, op de hoogte blijven en een kritische houding aankweken, iets betekenen voor gelijkgezinden, de buurt of de samenleving, hun blik op de wereld verruimen en veranderen”, zo lezen we in het hoofdstuk ’Effecten op het sociale weefsel’.

Gemeen en onbescheiden

Waarom deze twee woorden om het boekje te typeren?

Gemeen: omdat cultuur gemeenschappen vormt en verandert, sociale banden versterkt, mensen gezonder maakt, vorm geeft aan het samen leven. Kortom: de kern van cultuur is sociaal.
Onbescheiden: omdat cultuur zin geeft aan een mensenleven, omdat cultuur een fundament van een samenleving is en bijgevolg een fundamenteel beleidsdomein is.

Hoe dat juist in elkaar zit, komt uitgebreid aan bod in het boekje. Aanbevolen lectuur dus, in het bijzonder voor (toekomstige) beleidsmakers.

U kan het werk downloaden op de website van het Departement Cultuur


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA