Beginpagina > Regeerbijdrage Vlaamse administratie


Regeerbijdrage Vlaamse administratie

maandag 16 juni 2014

Op maandag 26 mei 2014 overhandigde een delegatie van het College van Ambtenaren-Generaal (CAG) aan de regeringsonderhandelaars de bijdrage van de Vlaamse administratie aan het regeerprogramma van de Vlaamse Regering 2014-2019. Tien beleidsvoorstellen moeten zorgen voor “een innovatieve, duurzame en warme samenleving in Vlaanderen”. Rode draad in het voorstel van de Vlaamse administratie is de focus op ruimte voor (sociale) innovatie en aandacht voor het werken op knooppunten van verschillende beleidsdomeinen. Twee lijnen waar alvast de sector van het sociaal-cultureel werk zich als een vis in het water voelt.

Sociale Innovatie

Onder de noemer ‘warme samenleving’ komt, naast de inclusieve en de zorgzame samenleving, ook de creatieve en actieve samenleving aan bod. In het komend Vlaamse cultuurbeleid zal er ruimte en tijd gecreëerd moeten worden voor experiment, creativiteit en innovatie. Eveneens wordt een nieuwe beleidslijn rond sociale innovatie aangemoedigd (geraamde jaarlijkse kostprijs 200 000 euro). “De rol van het verenigingsleven in Vlaanderen op dat vlak kan moeilijk onderschat worden.” Aandacht voor projectmiddelen, deelname aan de Sociale Innovatiefabriek en domeinoverschrijdend werken zijn enkele concrete acties die de administratie voorstelt.

Diversiteit over beleidsdomeinen heen

Een tweede strategische doelstelling uit de regeerbijdrage wordt gevormd rond diversiteit. De administratie ziet een belangrijke taak weggelegd voor cultuureducatie en elders verworven competenties, over de beleidsdomeinen heen. “Het komt erop aan de brug te slaan tussen cultuureducatieve initiatieven binnen het (sociaal-)culturele veld en het onderwijs, en meer informele leercontexten binnen andere maatschappelijke domeinen (welzijn, voorschoolse opvang, openbare ruimte, de nieuwe media …). Interculturele en intergenerationele ontmoetingen bieden in dat opzicht belangrijke kansen.”

Door het focussen op voorbeeldwerkingen, experimenten, het detecteren en valoriseren van nieuwe disciplines en verenigingsvormen moeten culturele organisaties, verenigingen en instellingen inspelen op het superdiverse, dynamische en gelaagde publiek. Ook hier wordt het werken op knooppunten van verschillende beleidsvelden aangemoedigd. De administratie zegt deze ambitie te kunnen waarmaken met het huidige budget (jaarlijks 96.000 euro).

Internationaal

Specifiek voor het sociaal-cultureel werk is er ook een internationale focus: “er wordt ingezet op internationalisering van sociaal-cultureel werk en internationale uitwisseling van medewerkers en expertise op het vlak van sociaal-cultureel werk.” Ook in het vernieuwde culturele diplomatiebeleid lijkt ruimte te zijn opgenomen voor deze sector.

De administratie is een voorstander voor het ontwikkelen van een ondersteunend beleid voor innovatieve culturele (en hybride) infrastructuren.

Adviesraden

Ook wordt er een pleidooi gevoerd voor een grondige hertekening van de Vlaamse strategische adviesraden. De Vlaamse administratie ziet efficiëntie- en effectiviteitswinsten in een hervorming van het strategische advieslandschap. Bovendien wil ze de participatiepraktijk aanvullen met een beleidskader voor ‘overleg’.

Levenslang leren

De Lerende Vlaming wordt in de toekomst misschien meer een sociaal-culturele Vlaming. De regeerbijdrage erkent dat in Vlaanderen de mogelijkheden van het principe van levenslang leren niet ten volle worden benut. Daarin moet verandering komen: Vlaanderen moet evolueren "naar een (levenslang) lerende samenleving met de bedoeling elk talent te ontwikkelen en ontplooiingskansen te geven en de verworven ontwikkelingen duurzaam te verankeren." Daarin wordt het belang van leren in de informele of niet-formele context bevestigd: mensen leren immers ook in het verenigingsleven, cultuur- en jeugdorganisaties, het vrijwilligerswerk, het gezin of op de werkvloer. Om de daar verworven competenties beter in beeld te brengen denkt men aan beleidsdomeinoverschrijdend EVC-kader gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Dit moet leiden tot kwalificatiebewijzen met voldoende civiel effect. Op die manier worden verkorte onderwijs- of opleidingstrajecten mogelijk. Tot slot wil men informele en formele samenwerkingsverbanden tussen scholen en andere actoren versterken op vlak van onder meer infrastructuur, welzijn, armoede en cultuur. Het brede middenveld wordt hier expliciet als partner vermeld.

Op de website van de Vlaamse overheid leest u de gehele bijdrage van de administratie.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA