Beginpagina > Grenzen doorbreken: advies over de culturele belangen van de Vlaamse (...)


Grenzen doorbreken: advies over de culturele belangen van de Vlaamse Gemeenschap

vrijdag 11 juli 2014

Eind 2013 vroegen minister-president Kris Peeters en minister van Cultuur Joke Schauvliege de Strategische Adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media (SARC) en de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen (SARiV) om de culturele belangen van de Vlaamse Gemeenschap in kaart te brengen en prioriteiten te bepalen ter bescherming en promotie daarvan. Het advies zet oriënterende lijnen uit voor het internationaal cultuurbeleid en de culturele diplomatie. De rol en verantwoordelijkheden van de Vlaamse overheid kunnen hieruit worden afgeleid.

Het belang van wederkerigheid

De visie legt de nadruk op wederkerigheid en uitwisseling en benadrukt de meerwaarde hiervan. Het is de taak van de overheid om in te zetten op deze internationale dynamiek door internationalisering in culturele en creatieve sectoren te ondersteunen en door afgewogen keuzes te maken met betrekking tot de wisselwerking tussen culturele, diplomatieke, maatschappelijke en economische belangen, met aandacht voor de eigenheid en gelijkwaardigheid van de diverse belangen. Het internationaal beleid moet integraal én geïntegreerd zijn.

Aanbevelingen

Het advies geeft aanbevelingen rond:

  • prioriteiten
  • een meer geïntegreerd en integraal internationaal cultuurbeleid.
  • meer synergie tussen cultuur en diplomatie
  • aanbevelingen voor netwerking en ondersteuning

Op deze laatste reeks van aanbevelingen zoomen we iets meer in omdat er ook enkele belangrijke bekommernissen van het sociaal-cultureel werk in aan bod komen:

Netwerken

Het belang van Europese en internationale netwerken voor het internationaal cultuurbeleid neemt alsmaar toe en overstijgt de traditionele diplomatieke kanalen. De raden vragen daarom om de financiële steun voor netwerken in decreten te verankeren, zoals dat ook is voorzien in het Kunstendecreet. Ook adviseren zij om ruimte te creëren voor het opzetten van of deelnemen aan internationale netwerken, over de sectorgrenzen heen.

Decretale verankering

De raden vinden het positief dat het nieuwe Kunstendecreet meer ruimte biedt voor internationale initiatieven of projecten. Ze vragen ook voor andere culturele sectoren een uitbreiding van de decretale ondersteuning voor internationale initiatieven of projecten, met oog voor de eigenheid en troeven van elke sector. Belangrijk is dat deze gekaderd worden binnen duidelijke keuzes, beleidsdoelstellingen en snelle beslissingstermijnen zonder het langetermijnperspectief en de duurzaamheid uit het oog te verliezen.

Aanvullende financiering

De raden vragen een gebalanceerd en sterk ondersteuningsinstrumentarium dat enerzijds duurzame en structurele ondersteuning biedt op maat van de culturele actoren en anderzijds voldoende ruimte laat voor projectmatige, tijdelijke of vernieuwende initiatieven. Zij wensen een beleid dat alternatieve financieringsbronnen als welkome en noodzakelijke aanvulling aanmoedigt, maar niet ter vervanging van de overheidssteun.

Het volledige advies kan je nalezen via deze link


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA