Beginpagina > Een eerste blik op de plannen van het Brusselse VGC-college


Een eerste blik op de plannen van het Brusselse VGC-college

vrijdag 25 juli 2014

In het nieuwe VGC-college is Pasal Smet (sp.a) minister van Cultuur. Het Brusselse regeerakkoord besteedt ruim aandacht aan het verenigingsleven en het sociaal-cultureel werk.

In het nieuwe VGC-college is Pasal Smet (sp.a) bevoegd voor Cultuur. Het Brusselse regeerakkoord besteedt ruim aandacht aan het verenigingsleven en het sociaal-cultureel werk.

In Brussel is de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) bevoegd voor de culturele aangelegenheden. In het nieuwe college is Pascal Smet verantwoordelijk voor onder andere Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra en Stedelijk beleid. Het verenigingsleven en de regelgeving op het Brusselse sociaal-cultureel werk krijgt expliciete aandacht in het regeerakkoord van de VGC.

Aandacht en zorg voor wat bestaat lijkt de rode draad, naast oog voor en ondersteuning van nieuwe ontwikkelingen en vormen van verenigingen. Enkele citaten.

Evenwichtige beoordeling van sociaal-culturele werkingen

Een regelgeving moet duidelijkheid scheppen om als regionale koepel op lange termijn te kunnen werken en moet op een evenwichtige manier kwantitatieve en kwalitatieve criteria hanteren bij de beoordeling van de werking. De (uitvoering van de) verordening sociaal-cultureel werk moet daarom permanent geëvalueerd en waar nodig worden bijgestuurd.”

Oog voor consolidatie en vernieuwing

We moeten ervoor zorgen dat er voldoende aandacht is voor de stabiliteit en de continuïteit van het verenigingsleven en de nieuwe vormen van soms tijdelijke verenigingen die zo kenmerkend zijn voor grootsteden.”

Planlastvermindering voor verenigingen

"De VGC zet via een proefproject e-goverment in op een vermindering van administratieve lasten, ook voor verenigingen. “Dit project moet uiteindelijk uitmonden in een veralgemeend gebruik van een digitaal loket binnen de overkoepelende website vgc.be en/of de respectievelijke portaalwebsites.”

Draagvlak en participatie versterken het beleid

"De aanwezige deskundigheid wil de VGC maximaal benutten. Op die manier wil men tot “een breder draagvlak en een sterkere gedragenheid van het beleid” komen. “Een duidelijk afsprakenkader over frequentie, taken, opvolging en status van adviezen, informatie-uitwisseling, e.d. zal worden vastgelegd.

"De rol van de sociaal-culturele raden wordt in de toekomst anders ingevuld: “Waar de gemeenschapscentra, trefcentra en de sociaal-culturele raden de megafoon waren van dat Nederlandstalig verenigingsleven, zijn het vandaag ook ontmoetingsplaatsen tussen culturen en zijn de cultuurraden de Nederlandstalige megafoon van een diverse groep verenigingen en individuen. De VGC wenst oude en nieuwe vormen van het verenigingsleven en de ruimte voor ontmoeting als basis voor gemeenschapsopbouw alle kansen te geven.

Ruimte voor verenigingsleven

•- Sport-, jeugd-, cultuur- en onderwijsinfrastructuur wordt waar mogelijk polyvalent.
•- Consolidatie (en uitbreiding) van ‘Brede School’-initiatieven.
•- Aandacht voor cultuureducatie en maximale participatie aan, en toeleiding naar, cultuur en vrije tijd. Onder andere een snelle evaluatie van de ‘Paspartoe’ staat op het programma.

Projectlijn voor sociale stadsinnovatie

Een ambitieus stedelijk beleid creëert tevens ruimte voor sociale innovatie en sociaal ondernemerschap en biedt alle kansen aan ‘goede praktijken’.”(…) “Het Stedenfonds is de afgelopen tien jaar geëvolueerd van een impulsfonds voor nieuwe vormen van stedelijk activisme, ontmoeting en ontwikkeling naar een belangrijke structurele financierder van regulier sectorbeleid. Dat heeft gezorgd voor structurele vernieuwing binnen die sectoren, maar, omdat het om structuren gaat, laat het weinig ruimte voor bottom-up vernieuwing. We streven naar het beschikbaar stellen van 10% van het Stedenfonds voor een projectoproep voor ‘sociale stadsvernieuwing’, die nieuwe vormen van activisme, coöperatieven en growfunding als gemeenschapsvorming mogelijk maken.”


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.