Beginpagina > Dit is (ook) gezegd op Wascabi Meet ’n Greet 2014


Dit is (ook) gezegd op Wascabi Meet ’n Greet 2014

dinsdag 9 september 2014

Op de Meet ’n Greet van de FOV op 28 augustus maakte het werkveld kennis met bekende en minder bekende politici. Op het podium reageerden zij op het regeerakkoord en lichtten zij hun visie toe op een ’future proof’-beleid voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Hieronder de meest markante citaten.


Kathleen Van Brempt (sp.a): “Ik ken Sven Gatz als een open, progressief mens, maar ik denk dat hij het in de huidige regering bijzonder moeilijk zal krijgen.”

Caroline Bastiaens (CD&V): “Ik ben nieuw in de Commissie Cultuur. Ik heb voor mezelf de ambitie om een goede lobbyist te zijn voor de culturele sector en het brede socio-culturele veld.”

Els Ampe (Open Vld): “De sociaal-culturele verenigingen zijn een belangrijk onderdeel van onze maatschappij.”

Els Ampe: “Het uitdelen van subsidies door gemeenten volstaat niet. Gemeenten kunnen veel meer actief nadenken over wat op de kaart te zetten. De wisselwerking tussen sociaal-culturele verenigingen en gemeenten kan echt voordelen opleveren voor beide partijen.”

Kathleen Van Brempt: “Socio-culturele organisaties moeten zich veel meer dan vandaag ook Europees gaan organiseren. Ze worden immers voortdurend geconfronteerd met wetten die op dat niveau tot stand komen. Middenveldorganisaties hoeven helemaal niet machteloos te staan als ze de krachten bundelen.”

Carolien Bastiaens: “De btw-drempel moet omhoog tot €25.000. Het gaat er over de administratieve rompslomp aan te pakken. Het is onze opdracht de dialoog tussen de beleidsniveaus te stimuleren. De overheid moet vooral voor een kader zorgen, de middenveldpartners moeten dit dan invullen.”

Kathleen Van Brempt: “Europa moet geen statuut opleggen aan middenveldorganisaties, maar wel erkennen dat het bestaat en anders functioneert dan een bedrijf... en dus niet onderhevig is aan regels inzake marktwerking etc. Europa moet geen regels opleggen aan het middenveld, maar wel erkennen dat het bestaat en dat het geen marktspeler is.”

Els Ampe: “Jullie zijn vaak betere lobbyisten dan privéspelers. Ik zie die scheidingslijn niet tussen wat gesubsidieerd is en wat door de private sector wordt gedaan. Activiteiten die verenigingen ondernemen leveren ook inkomsten op voor private spelers.

Kathleen Van Brempt: “Vrijwilligersverenigingen dreigen genekt te worden door een overmaat aan regeltjes. Daar moeten we echt iets aan doen. [...] Onder het mantra “minder regels, meer vertrouwen” gaat vaak een verregaande liberalisering schuil. Daar moeten we echt mee oppassen.”

Caroline Bastiaens: “De regelgeving van de verschillende beleidsniveaus moet beter op elkaar afgestemd.”

Regeerakkoord

John Crombez (sp.a): “Als je de kaasschaafmethode hanteert – zoals we overigens zelf in de vorige regeerperiode hebben gedaan – kom je sowieso in de problemen. Als je de sector daarbij niet consulteert ontstaan er accidenten.”

Jo De Ro (Open Vld): “In onze partij is de kaasschaaf geen populaire begrotingsmaatregel. Je maakt keuzes. En dat zal Sven Gatz, hem kennende, ook wel doen. Geef de minister een kans.”

Jo De Ro: “De paniekzaaierij over besparingen bij de verenigingen werd tot al te grote proporties opgeblazen.”

Marius Meremans (N-VA): “Er zullen keuzes gemaakt worden en keuzes moeten gemaakt worden in overleg. De hetze die is ontstaan is geframed en opgefokt.”

John Crombez: “Ik word bang als ik in de teksten van N-VA lees dat de politiek gaat bepalen wat ‘goede cultuur’ is en ik heb daar het recht toe. De regering heeft op geen enkel moment ontkend dat er besparingen zouden komen. Je kan het middenveld toch niet verwijten dat er onrust ontstaat bij dergelijke lekken over besparingen.”

Imade Annouri (Groen): “Kan je enerzijds besparen en anderzijds versterken? Daar geloof ik niet in.”

Imade Annouri: “Wat is sociaal-cultureel werk? Enerzijds fundamentele maatschappelijke waarden mee helpen uitdragen, anderzijds mensen kansen geven om zich te emanciperen. Als je daar op gaat besparen, betekent dit dat meer mensen uit de boot zullen vallen. De beste besparing is net méér investeren in sociaal-cultureel werk.”

Joris Poschet (CD&V): “Ik geloof niet dat je sociale cohesie kan ‘kopen’. Middelen zijn niet het enig zaligmakende. Het regeerakkoord vermeld ook zaken als planlastvermindering. Als we via informatisering de band tussen overheid en verenigingen kunnen versterken, dan wordt vrijwilligerswerk weer aantrekkelijker.”

Jo De Ro: “Er zijn weinig middelen voorhanden, dat is een realiteit. De regering moet eerst orde op zaken stellen om daarna opnieuw te investeren. Infrastructuur is essentieel.”

Participatiesamenleving

Jo De Ro: “Mensen hun eigen wijk laten schoonmaken; is dat een overheid die zijn verantwoordelijkheid afschuift op de burgers of is dat proberen mensen op hun eigen verantwoordelijkheid te wijzen?”

Marius Meremans: “We moeten aan lokale besturen ‘incentives’ geven om hun vrijwilligersbeleid te coördineren zodat er een omgeving ontstaat waarin vrijwilligerswerk kan gedijen.”

Imade Annouri: “Elk beleid dat investeert in vrijwilligers is verstandig, maar het Antwerpse voorbeeld doet me vermoeden dat het een schaamlapje wordt, dat het synoniem wordt voor “trek je plan”.”

John Crombez: “In Nederland heeft men gelijkaardig taalgebruik geintroduceerd [als in het Vlaamse regeerakkoord]. Ze zijn er nu een paar jaar verder, en het ziet er daar niet goed uit, mijnheer de minister. Als de overheid sociaal-cultureel werk blijft zien als een kost, en niet als een investering, maakt dat me bang.”

Provinciale niveau

Marius Meremans: “We moeten evolueren naar twee niveaus: het Vlaamse en het lokale. Het provinciale niveau kan volgens mij op cultureel vlak nog weinig betekenen. Vlaanderen moet zich bezighouden met landelijke organisaties. Steden en gemeenten moeten ook leren meer regionaal te denken en lokaal initiatief te ondersteunen.”

Joris Poschet: “We kunnen niet toestaan dat organisaties die deels of geheel afhangen van provinciale subsidies het slachtoffer worden van de afschaffing van de persoonsgebonden bevoegdheden.

John Crombez: “Gaat de Vlaamse regering er voor zorgen dat organisaties die afhankelijk zijn van het provinciale niveau nog van middelen worden voorzien? Dat gaat om een maatschappelijke keuze in een groter ideologisch geheel.”


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA