Beginpagina > EP: Europa heeft wel degelijk aandacht voor het middenveld


EP: Europa heeft wel degelijk aandacht voor het middenveld

woensdag 15 oktober 2014

Wie denkt dat de Europees Unie geen oog en oor heeft voor het middenveld, heeft het mis. Dat was de boodschap tijdens de tweede Think & Drink georganiseerd door ‘de Verenigde Verenigingen’. Vier Vlaams verkozenen van het Europese Parlement gingen in dialoog met het Vlaamse middenveld. Heeft het voor de non-profit wel zin om zich bezig te houden met Europa? Volgens de aanwezige politici alleszins wel en onder de nieuwe Commissie-Juncker komen er daar nog meer kansen voor. En dat is nodig, want de dialoog is nog niet sterk genoeg. Maar, blijft u zich ook focussen op het federale niveau, zo klonk het herhaaldelijk. En zo ging de open deur toch weer terug op een kier.

De stem van het middenveld klinkt

De FOV heeft steeds geijverd voor meer dialoog in Europa en voor erkenning van het unieke Vlaamse middenveld. Volgens professor Europese Studies Ferdi De Ville (UGent) erkent “Europa” niet alleen het middenveld -denk maar aan de ruim 1 miljard aan subsidies waarmee de Europese Unie verenigingen ondersteund- maar doet de EU zelfs zijn best om het een stem te geven. Sinds de conventie van Lissabon zijn hiervoor verschillende instrumenten ontwikkeld die het middenveld en de burger meer invloed geven in het Europese beleidsvormingsproces. Het Europees Burgerinitiatief en de verschillende ‘Civil Society Platforms’ (bijv. voor levenslang leren, mensenhandel, ...) vonden in Lissabon hun oorsprong.

Het is volgens De Ville onwaar dat enkel multinationals via lobbyorganisaties het beleid proberen te beïnvloeden. Ook non-profit organisaties, zoals Greenpeace, proberen op gelijke wijze hun standpunten op de parlementariërs over te brengen. Daarnaast bestaan er initiatieven waarbij geëngageerde burgers en de sociale partners betrokken worden in overleggen, zoals dat recent gebeurd is bij TTIP, het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Toch zijn er nog veel frustraties bij het middenveld rondom de samenwerking met de EU. Er zou te weinig geluisterd worden, het zou zich geen gerespecteerde partner voelen en het ziet geen effecten van zijn moeite. "Words, words, words”, om het met Shakespeare te zeggen.

Ziet het middenveld het mis?

Tegengeluiden bekritiseren juist de rol die het middenveld speelt: het zou te anti-globaal en te anti-Europees zijn. De Ville vindt dat het middenveld niet te kritisch mag zijn of ze zou nog haar eigen glazen ingooien. Het moet met name oppassen met het bespelen van de publieke opinie tegen de EU en zou méér en constructiever moeten samenwerken met de verschillende commissies. Opmerkelijk, omdat dit precies de wens is van veel bewegingen en ngo’s.

De aanwezige politici benadrukken dat het middenveld wel degelijk een belangrijke plaats inneemt in het Europese beleidsvormingsproces. Toen bekend werd dat Ivo Belet (CD&V) ondervoorzitter werd voor de commissie milieu, stond zijn telefoon al na enkele minuten roodgloeiend met ‘hongerige’ lobbygroepen. “En niet alleen van de grote multinationals,” beklemtoonde hij. Helga Stevens (N-VA) ziet voor politici een belangrijke taak om de belangen van verschillende groepen te verzoenen. Waarop Phillippe De Backer (Open VLD) aansluit dat het idee niet waar is dat de belangen van industrie en de non-profit altijd mijlenver van elkaar liggen.

Bart Staes (Groen) benoemt dat bewegingen reeds significante bijdragen hebben geleverd in het ontstaan van verschillende wetsvoorstellen, zoals het verbod op het gebruik van bepaalde pesticide in de landbouw.

Het middenveld is en blijft een belangrijke bron van informatie. “Wij, de 21 Belgische europarlementariers, kunnen dit niet alleen”, zo stelt Belet. Het voordeel voor de Vlaamse middenveldorganisaties is volgens hem dat het parlement in Brussel staat: “wij kunnen elkaar zonder al te veel moeite vinden. Dat voordeel moeten we benutten.”

Kansen 1: Eurocommissaris voor Sociale Dialoog

Het middenveld heeft dus sinds het verdrag van Lissabon al veel meer toegang tot de EU gekregen, maar iedereen is het er over eens dat de dialoog beter en intenser kan. Een eerste mogelijkheid dient zich aan in de Commissie-Juncker, waar beoogd eurocommissaris en vice-voorzitter Valdis Dombrovskis verantwoordelijk wordt voor het bevorderen van de sociale dialoog op Europees niveau. En hij zal hierrond nauw samenwerken met eurocommissaris Thyssen (CD&V), wat voor het Vlaamse middenveld een extra troef kan zijn.

Kansen 2: Vleva

Om op de hoogte te blijven wat er in het Europees Parlement gebeurt, is Vleva een goede partner. Dit agentschap volgt Europese dossiers op de voet en houdt thematisch alle ontwikkelingen bij. Ook op gebied van subsidies kent het alle ins en outs en gaf daarrond een speciaal e-book uit die u op hun site gratis kan downloaden.

Kansen 3: focus op federaal niveau

Tot slot nog een tip van de aanwezige politici. Hoewel Europa en het middenveld elkaar nodig hebben, mogen de organisaties het federale niveau niet vergeten. Immers, bij het ontwikkelen en goedkeuren van Europees beleid hebben de nationale parlementen een belangrijke rol. Neem hen dus (ook) mee wanneer je draagvlak zoekt.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA