Beginpagina > Europa: waarheen met Levenslang Leren?


Europa: waarheen met Levenslang Leren?

woensdag 15 oktober 2014

Het begin van de nieuwe Europese legislatuur heeft ook zijn impact op het beleid van de EU op levenslang leren en volwasseneneducatie. Zo besliste de Europese Commissie om onderdelen van het beleidsthema ‘leren voor volwassen’ voortaan niet meer onder te brengen onder het Directoraat- Generaal Educatie en Cultuur, maar het te verhuizen naar Directoraat-Generaal Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie. Een volgende stap in de steeds verdergaande neiging om leren uitsluitend in te passen in de arbeidsmarkt?

Europees beleid Levenslang Leren en volwasseneneducatie dreigt te versnipperen

Bepaalde onderdelen van het programma Erasmus+ (het nieuwe EU-programma voor onderwijs, beroepsopleidingen, jeugdzaken en sport voor 2014-2020), komen in handen van nieuwe Eurocommissaris voor Werkgelegenheid, Sociale Zaken en Inclusie, Marianne Thyssen. De Hongaar Tibor Navracsics, lid van de omstreden partij Fidesz, greep naast de portefeuille voor Onderwijs, Cultuur, Jeugd en Burgerschap. Het Europees Parlement heeft hem ongeschikt bevonden voor een dergelijke portefeuille. Op de definitieve samenstelling van de Commissie is het dus nog even wachten, maar vermoedelijk zal ze niet van start kunnen gaan op de voorziene datum van 1 november.

Het is uitkijken naar de manier waarop de nog aan te wijzen Eurocommissaris met de bevoegdheden Cultuur en Educatie aan de slag zal gaan. De European Association for the Education (EAEA) roept alvast op om versnippering tegen te gaan. Volwasseneneducatie draagt vanzelfsprekend bij tot het aanleren van nieuwe vaardigheden op de werkplaats, maar het heeft tegelijk een veel breder bereik dan de arbeidsmarkt: het bestrijkt persoonlijke ontwikkeling, leren voor ouderen, (leren over) burgerschap en ga zo maar door. Levenslang leren heeft voordelen voor het individu én de samenleving.

De EAEA waarschuwt dat het in deze gaat om meer dan enkel en alleen het vergaren van vaardigheden of ‘skills’. Educatie mag hier niet toe herleid worden. Er is nood aan een brede politieke blik, die levenslang leren ziet als meer dan een optelsom van technische aangelegenheden. Een beleid ten aanzien van levenslang leren dat kans op slagen wil hebben, moet net verbindend te werk gaan. Dat laatste wordt overigens ook bepleit door Vlaamse experten. FOV schreef hier al eerder over (zie vorige berichtgeving). Kijk gerust ook nog eens naar ons artikel hierover in Wascabi 2014.

De FOV onderschrijft vanzelfsprekend de hoop dat zowel Marianne Thyssen als de nog aan te duiden commissaris voor Cultuur en Educatie werk zullen maken van krachtdadige en gecoördineerde visie. Dit kan bijvoorbeeld ook de collega’s van het Directoraat-Generaal voor Communicatienetwerken, Inhoud en Technologie (CONNECT) en het Directoraat-Generaal voor Onderzoek en Innovatie (DG RTD) te betrekken.

Naar een Intergroup Levenslang Leren?

In diezelfde optiek schuift The European Civil Society Platform on Lifelong Learning (EUCIS-LL), een koepelorganisatie van 36 Europese organisaties die actief zijn op vlak van educatie en vorming, een interessante piste naar voren. Ze lanceren een pleidooi voor een zogenaamde Europese “intergroup” voor Levenslang Leren. Een “intergroup”, ook bekend als een interfractiewerkgroep, is een extra-parlementair overlegorgaan over een specifiek onderwerp. Op die manier wordt het gemakkelijker voor MEP’s en het middenveld om uit te wisselen. Het in het leven roepen van een dergelijk overlegorgaan kan een belangrijke rol spelen in het tegengaan van beleidsversnippering.

EPALE van start

Inmiddels is met steun van de Europese Commissie EPALE van start gegaan. Dat is een meertalig online leden platform dat zich tot doel stelt kwaliteit van de volwasseneneducatie in Europa naar een hoger niveau te tillen. Gebruikers kunnen er uitwisselen over trends, advies en goede voorbeelden met elkaar delen en partners vinden in andere Europese landen. Elk Europees land zal beschikken over een team dat relevant onderzoek en nieuws zal bundelen. Gebruikers kunnen zelf ook informatie aanreiken. Aanmelden is mogelijk op de website van EPALE.

Nieuwe oproep: Erasmus+

Tot slot: de Europese Commissie lanceerde vorige week nieuwe subsidieoproepen, waaronder enkel die mogelijkheden bieden voor sociaal-culturele organisaties. De oproepen kaderen in het programma Erasmus+. Op de website van het Kenniscentrum Sociaal Europa en EPOS Vlaanderen is daarover meer informatie te vinden.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA