Beginpagina > Ambitie voor internationaal cultuurbeleid


Ambitie voor internationaal cultuurbeleid

Maar sociaal-cultureel werk alweer vergeten

vrijdag 7 november 2014

“Sociaal-cultureel werk is er in alle vormen en gedaanten, heeft verschillende functies en rollen en spoort van lokaal tot internationaal.” Dit schrijft Cultuurminister Gatz in zijn beleidsnota, maar daarna lezen we niets meer over de internationale ambities voor onze sector. In het, redelijk uitgebreide, hoofdstuk ’Inzetten op een duurzaam internationaal cultuurbeleid’ komt het woord ’sociaal-cultureel werk’ zelfs niet voor. De focus gaat bijna exclusief naar de kunsten. Dit is een bijzonder spijtige lacune, aangezien de verschillende doelstellingen perfect aansluiten bij de noden die ook leven in onze sector. En de adviezen lagen alleszins voor het oprapen.

Een opsomming van de doelen die Gatz zich stelt, maar in de beleidsnota niet koppelde aan het sociaal-cultureel werk:

  • Vlaanderen positioneren als draaischijf voor talent en expertise op wereldniveau;
  • Onderhouden van culturele banden met prioritaire partners;
  • Maximaliseren van de dialoog tussen het Vlaamse en internationale beleidsniveau;
  • Het ontsluiten van internationale financieringskansen;

Maar liefst 73 % van de sociaal-culturele organisaties werkt samen met een of meerdere buitenlandse partners. Vooral bewegingen en verenigingen zoeken toenadering tot buitenlandse partners. Ook instellingen trekken naar het buitenland om hun kennis en knowhow te verfijnen. 74 % van de organisaties wil in de toekomst nog meer internationaal gaan werken. (Zie ook ons artikel: "Internationaler dan je denkt").

Voormalig minister van Cultuur Schauvliege (CD&V) eindigde de vorige beleidsperiode met de duidelijke ambitie om meer kansen te creëren voor sociaal-cultureel werk binnen de internationale cultuurbeleid. Een gemeenschappelijk advies van adviesraden SARC en SARIV op vraag van minister van Cultuur Schauvliege en toenmalig minister-president Kris Peeters (CD&V) bevestigde de noodzaak van deze ambitie. Zelfs in de bijdrage van de Vlaamse administratie aan het regeerprogramma van de Vlaamse regering komt onze sector in beeld rond internationaal cultuurbeleid. Het is dan ook vreemd dat dit niet door minister Gatz in de beleidsnota werd opgepikt.

Tijdens de presentatie van de beleidsnota op onze Algemene Vergadering, legde Marleen Platteau, raadgever van minister Gatz, wel duidelijk de link tussen het internationale en onze sector. De FOV kijkt dan ook uit naar de verdere ontwikkelingen.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA