Beginpagina > Het volwassenenonderwijs en levenslang leren. Een krachtige (...)


Het volwassenenonderwijs en levenslang leren. Een krachtige synergie.

maandag 23 februari 2015

Onder die noemer verzamelden 160 deelnemers in Gent op woensdag 4 februari 2015 voor een studiedag over het stimuleren van leren bij volwassenen. De focus lag daarbij op de rol van het volwassenenonderwijs vanuit een netwerkperspectief en samenwerking met alle relevante stakeholders. Naast een aantal inspirerende getuigenissen konden de deelnemers in workshops zelf een aanzet geven voor beleidsaanbevelingen. De Raad Levenslang en Levensbreed Leren van de Vlor, waar ook de FOV namens ’de Verenigde Verenigingen’ deel van uitmaakt, gaat met deze input aan de slag om een advies te formuleren over de bouwstenen voor het volwassenenonderwijs.

Voeding voor het beleid

Aanleiding voor deze bijeenkomst is de publicatie "Blijven leren: de toekomst!". Deze strategische verkenning werd uitgevoerd door de denkgroep Stimuli voor het Leren van Volwassenen in de schoot van de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) (zie vorige berichtgeving) en bevat heel wat aanbevelingen voor de diverse actoren die betrokken zijn bij volwasseneneducatie in Vlaanderen, waaronder het sociaal-cultureel volwassenenwerk. De Vlor liet verscheidene deskundigen nadenken over de vraag in hoeverre de stimulansen die er vandaag zijn, ook effectief zijn en welke er moeten bijkomen.

Herman Baert, voorzitter van de denkgroep en tevens dagvoorzitter, zette de belangrijkste aanbevelingen op een rij.

Dirk Broos, kabinetschef van Hilde Crevits, prees de bruikbaarheid en relevantie van "Blijven leren: de toekomst!". Voorts wees hij bij het bouwen aan een vernieuwend volwassenenonderwijs op de noodzaak aan een gedragen beleidsvisie en een onderbouwde dialoog. Luc de Donder, personeelsdirecteur van Van Marcke, gaf aan hoe zijn bedrijf kijkt naar levenslang leren of hoe je nooit kan ‘af-studeren’. Pieter Sprangers, docent aan een CVO en oprichter van Domo de Refontiro, ging met het publiek op zoek naar het meest fantastische leren voor iedereen, altijd en overal.

Na het plenaire gedeelte gingen de deelnemers in diverse groepen aan de slag om beleidsaanbevelingen te formuleren. Verschillende thema’s kwamen aan bod:

  • Missie en impact van het volwassenenonderwijs
  • Blijven leren is de verantwoordelijkheid van elke volwassene
  • Tijd en middelen voor leerparticipatie tijdens de levensloop
  • Het volwassenenonderwijs als actor in een regionaal leeraanbod
  • Gedifferentieerde leertrajecten

In de discussie over netwerken voor een regionaal leeraanbod werd gehamerd op het het belang van breed ingevulde netwerken. Hierin verdient ook het sociaal-cultureel werk zijn plaats, zeker wanneer we kijken naar de rol die Vormingplus-centra vandaag al spelen. Tijdens een discussie over de opleidingscheques werd aangegeven dat deze ondersteuning (en andere instrumenten om leren bij volwassenen te stimuleren) niet enkel gestoeld mag zijn op een arbeidsmarktlogica, maar eerder moet bijdragen aan een algeheel leerklimaat in Vlaanderen. Dat zou impliceren dat ook het sociaal-cultureel volwassenenwerk hier niet langer van wordt uitgesloten.

Alle verslagen zijn beschikbaar gemaakt op de website van de Vlor.

VLOR ontvangt minister Crevits

Op donderdag 22 januari was onderwijsminister Hilde Crevits te gast op de Algemene Raad van de Vlor. Zij trad er in dialoog met de onderwijspartners over het advies dat de Vlor in november 2014 formuleerde over haar beleidsnota. De minister gaf aan dialoog en participatie heel belangrijk te vinden. Het Minderhedenforum greep dit aan om te vermelden dat de etnisch-culturele federaties, eveneens aangesloten bij FOV, werken aan dialoog en participatie op alle niveaus: ouder-leerling-leerkracht, oudercomités, LOP’s, … en ook op Vlaams niveau. De Algemene Raad toonde zich na afloop tevreden en ook de minister wil in de toekomst zeker nog ingaan op een gelijkaardige uitnodiging.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA