Beginpagina > Nieuwe regelgeving openbare aanbestedingen op komst


Nieuwe regelgeving openbare aanbestedingen op komst

maandag 23 februari 2015

In 2013 werd de Europese wetgeving rond overheidsopdrachten ook bij ons van kracht. Een hele reeks organisaties en verenigingen valt voor (alle) aankopen onder het toepassingsgebied van deze regelgeving. Maar ook omgekeerd, als gesubsidieerde organisaties meedingen op een aanbesteding, is het opletten geblazen. Benadeelde concurrenten kunnen immers een klacht indienen. Na twee jaar begint een interessante jurisprudentie op te duiken van het Europese Hof van Justitie. Tegelijk werd op Europees niveau de bestaande regelgeving herzien.

Ongeveer een jaar geleden keurde de Europese Raad de nieuwe richtlijn voor overheidsopdrachten goed. De Europese lidstaten hebben nog ongeveer een jaar de tijd om de richtlijn om te zetten in een nieuwe wetgeving.

Goed om weten is dat het toepassingsgebied en de impact voor organisaties die minstens voor de helft gesubsidieerd worden of door de overheid gecontroleerd worden, ongewijzigd blijft. De handleiding uitgegeven voor (gesubsidieerde) vzw’s zal, met andere woorden, van kracht blijven. Je vindt de leidraad op de website van de Vlaamse overheid.

Wel zijn er een aantal belangrijke wijzigingen rond het ’groene’ en ’sociale’ aanbesteden. De richtlijn versterkt en vereenvoudigt de mogelijkheid voor aanbesteders om ecologische en sociale criteria op te nemen in hun bestekken. Voor de toewijzing van sociale diensten aan personen, zoals maatschappelijke diensten, gezondheidszorg en onderwijs, wordt een soepeler regeling mogelijk.

Europees Hof van justitie doet uitspraken

Intussen duikt ook interessante rechtspraak rond gesubsidieerde organisaties en aanbestedingen op.

Een zeer recente zaak gaat over een publiek universiteitsziekenhuis uit Italië dat een openbare aanbesteding had binnengehaald. Dit ziekenhuis kon een opmerkelijk lager bod uitbrengen dan de tweede in de wedstrijd, waarna die laatste een klacht indiende. De private onderneming argumenteerde dat dit ziekenhuis onder de marktprijs kon bieden omdat ze gesubsidieerd is.

Uiteindelijk deed het Europees Hof een niet onbelangrijke uitspraak. Er zijn mogelijkheden voorzien in de Europese regelgeving rond openbare aanbestedingen om te bepalen of een deelnemer een onrealistisch bod doet, maar het is niet zo dat men er automatisch van uit mag gaan dat een openbaar ziekenhuis altijd een lager bod kan uitbrengen omdat ze deels gesubsidieerd is. De aanbesteder zal dus steeds geval per geval moeten nagaan of een abnormaal laag bod het gevolg is van overheidsfinanciering. Bovendien, zo stelde het hof, is een aparte boekhouding voor publieke middelen en marktinkomsten, geen vereiste voor elke openbare dienstverlener die wil deelnemen aan openbare aanbestedingen.

U kunt het verslag van deze zaak hier nalezen.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA