Beginpagina > Bovenbouw Cultuur in beweging


Bovenbouw Cultuur in beweging

donderdag 5 maart 2015

De besparingen, de duidelijke scheiding tussen belangenbehartigers en steunpunten, het wegvallen van decreten: de Vlaamse ingrepen van de afgelopen maanden zorgen voor een verschuivend bovenbouwlandschap binnen de cultuursector. Bart Caron (Groen) stelde een parlementaire vraag aan Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz naar aanleiding van circulerende geruchten over een mogelijke fusie tussen VVC en LOCUS-Bibnet.

Vraag van Bart Caron

Bart Caron: "Minister, is het juist dat de Vlaamse overheid – u dus – aan de Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra (VVC) gevraagd heeft om te fuseren met LOCUS-Bibnet? Zo ja, welke motieven liggen er aan de basis? Meent u dat de functies en opdrachten van steunpunten en belangenbehartigers het best gescheiden worden in verschillende organisaties? Of is net een vermenging binnen één organisatie volgens u een meerwaarde? Hebt u plannen met andere belangenbehartigers en steunpunten? Bijvoorbeeld met VVBAD in relatie tot LOCUS-Bibnet, of FOV ten opzichte van het Steunpunt Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk (Socius)?"

Minister Gatz geeft in zijn antwoord aan dat hij de keuze heeft gemaakt om de rol van de bovenbouw en van de koepels te herdefiniëren. Dit wil hij niet alleen doen omdat, zowel op zakelijk als inhoudelijk vlak, enige synergie en integrale aanpak interessant kunnen zijn, maar ook en vooral omdat de omgeving waarin ze optreden in verandering is.

Hij wil samen met de sector kritisch herbekijken welke rol deze organisaties in de toekomst zullen opnemen en dit in relatie tot het veld en tot de te hertekenen administratie. Wat betreft de VVC heeft hij nog geen keuze gemaakt, maar wil hij de verschillende pistes verkennen. De minister is ervan overtuigd dat de functies van belangenbehartigers en steunpunten beter in verschillende organisaties worden ondergebracht: "Een van de redenen daarvoor is – en dat heb ik al meermaals verkondigd – dat ik vind dat belangenbehartiging een zaak is van de sector. Belangenbehartiging maar ook de steunpunten hebben nood aan een zuivere taakstelling en een zuiver model, waarbij de belangenbehartiger in alle vrijheid zijn taak kan uitvoeren, namelijk opiniëring, op de barricade, voor de belangen van de sector."

Wat betreft het sociaal-cultureel volwassenenwerk wil hij de gesprekken opnemen in het kader van de geplande hertekening van het decreet. Conclusie: een en ander is in beweging, maar er zijn zeker nog geen definitieve sporen getrokken. Dit wordt ongetwijfeld vervolgd.

Reacties van Caron, Bastiaens en Meremans

In reactie op het antwoord van de minister zegt Marius Meremans het volgende: "Als men in een financieel precaire context werkt, dan gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar de basiswerking. Je moet inderdaad ook een bovenbouw hebben. De intermediaire structuren zijn nodig, maar ze moeten wel efficiënt zijn en ze moeten wel harmonieus kunnen samenwerken."

Zowel Caroline Bastiaens (CD&V) als Bart Caron drukken op het belang van een sectorstem (belangenbehartiger). Het is nodig om hier ook voldoende middelen voor te vrijwaren. Bart Caron: "Minister, ik vind dat een cultureel veld een stem moet krijgen en moet blijven hebben. Er is al veel bespaard. Ik heb niets tegen andere indelingen en verschuivingen in velden en structuren, maar ik vind wel dat er niet meer kan worden geknipt in de financiële enveloppe voor de bovenbouw in de culturele wereld. Ik zeg dat nog eens uitdrukkelijk."


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA