Beginpagina > 1 maart 2015: wijziging in regelgeving opleidingscheques


1 maart 2015: wijziging in regelgeving opleidingscheques

donderdag 5 maart 2015

Sedert enige dagen kent de regelgeving rond de opleidingscheques een nieuwe wending. De scholingsgraad van de aanvrager wordt nu een belangrijk criterium. In de visie van de overheid op dit instrument staat de arbeidsmarktlogica centraal.

Het is niet de eerste keer dat er wijzigingen aan de regelgeving over de opleidingscheques worden door doorgevoerd. Je kan hierover meer lezen in eerdere bijdragen op onze website (zie vorige berichtgeving). We sommen hieronder op wat er concreet veranderd is sinds 1 maart.

Wat verandert er vanaf 1 maart 2015?

  • voor de laag- en middengeschoolden blijft de reglementering inzake opleidingscheques ongewijzigd. Zij kunnen dus nog steeds opleidingscheques aanvragen voor arbeidsmarktgerichte opleidingen in het kader van de lijst van het betaald educatief verlof (BEV) als voor alle loopbaangerichte opleidingen in het kader van hun loopbaantraject;
  • Enkel hooggeschoolden die een loopbaangerichte opleiding volgen, die vermeld staat in hun persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) nadat ze loopbaanbegeleiding volgden, kunnen nog opleidingscheques aanvragen;
  • ook Vlamingen die niet in Vlaanderen werken hebben voortaan recht op opleidingscheques en loopbaancheques. Hetzelfde geldt voor Europese werknemers die in Vlaanderen of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werken, maar er niet wonen.

Arbeidsmarktlogica domineert

De verantwoording van deze aanpassing is sterk gestoeld op een functioneel economisch denken. In de loopbaanvisie van de Vlaamse overheid blijven werknemers en hun loopbaan centraal staan. De inzetbaarheid van werknemers op de lange termijn houdt in dat ze voldoende aandacht moeten hebben voor hun loopbaan en hier actief over nadenken en in investeren. Het is voor de overheid belangrijk dat ze de nodige competenties blijven verwerven om hun professionele taken in een snel veranderende samenleving beter en langer aan te kunnen.

Opleidingscheques blijven hierbij een belangrijk instrument: ze worden ingezet om meer mensen aan de slag te krijgen in gemiddeld langere loopbanen en in meer werkbare jobs.

De Vlaamse overheid wil wel prioritair inzetten op die personen die het moeilijk hebben om inzetbaar te blijven op onze arbeidsmarkt. Uit de cijfers over de werkzaamheidsgraad blijkt immers dat scholing nog steeds één van de bepalende criteria blijft voor een succesvolle participatie op de Vlaamse arbeidsmarkt. Het is dus essentieel om de laag- en middengeschoolde werknemers alle kansen te bieden om hun competenties bij te spijkeren en/of nieuwe competenties aan te leren, aldus de overheid.

De FOV betreurde eerder al, samen met andere culturele partners, de dominante arbeidsmarktlogica in het stimuleren van levenslang leren via opleidingscheques.

Voor meer info kan je terecht op de website van de VDAB.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA