Beginpagina > Is er een toekomst voor de provinciale uitleendiensten?


Is er een toekomst voor de provinciale uitleendiensten?

dinsdag 24 maart 2015

Om hun activiteiten vorm te geven kunnen verenigingen allerhande op dit moment gebruik maken van provinciale uitleendiensten. Ze kennen een groot succes, maar hun toekomst is onzeker. Door de interne staatshervorming mogen de provincies zich vanaf 2017 in principe niet meer ontfermen over persoonsgebonden materies, zoals de uitleendienst.

De provinciale uitleendiensten

De provinciale uitleendiensten zijn ontstaan vanuit de beleidsdomeinen Jeugd en Cultuur. In de meeste provincies hoort de provinciale uitleendienst bij het beleidsdomein Vrijetijd, Cultuur en Jeugd, en zijn ze dus persoonsgebonden bevoegdheden. Het Vlaams regeerakkoord voorziet in de afslanking van de provincies, met daarbij de overheveling van de persoonsgebonden bevoegdheden naar het gemeentelijke of het Vlaamse niveau. De dienstverlening van de provinciale uitleendiensten richt zich hoofdzakelijk op verenigingen uit de jeugd-, cultuur- en sportsector. Door de provinciale schaal kan men werken met optimale bezettingsgraden en zinvolle investeringen, en bovendien is voor verenigingen de provinciale dienst optimaal bereikbaar. Maar hun toekomst is dus onzeker.

An Christiaens (CD&V) trekt zich het lot van de uitleendiensten aan, temeer omdat lokale verenigingen steeds beter de weg er naartoe vinden en soms zelfs ervan afhankelijk zijn, aangezien gemeentelijke uitleendiensten zijn verdwenen. Daarom uitte ze haar bezorgdheid en vroeg in het Vlaams Parlement om opheldering bij Vlaams minister van Cultuur Gatz:

“Minister, u weet dat de vele initiatieven van sport-, jeugd- en socioculturele verenigingen zuurstof geven aan dorpen, steden en gemeenten, en een sociale stimulans vormen. Om de verschillende activiteiten te ondersteunen werden enkele jaren geleden op provinciaal niveau uitleendiensten uitgerold. Verenigingen kunnen daarop een beroep doen voor het uitlenen van kwalitatief materiaal – heel belangrijk – tegen een betaalbare prijs.

De aanvragen nemen over heel Vlaanderen toe. In Limburg is er bijvoorbeeld een verdubbeling van het aantal aanvragen bij de provinciale uitleendienst in vier jaar. Ook in andere provincies vinden steeds meer verenigingen de weg naar de provinciale uitleendienst. Een factor die hiertoe bijdraagt is de beperking of afschaffing van de gemeentelijke uitleendiensten, door budgettaire beperkingen. ...

Minister, ik ga ervan uit dat u op de hoogte bent van de bezorgdheid. Welke regeling acht u, als minister bevoegd voor de vrijetijdssector, wenselijk, in het belang van de verenigingen onder de bevoegdheid Jeugd en Cultuur? "

Meer duidelijkheid in de zomer

De minister erkent de ongerustheid op het terrein en wil snel duidelijkheid brengen in de zaak, maar voor concrete antwoorden is nog geduld nodig. Het zal pas in de zomer duidelijk worden welke bevoegdheid of welk initiatief naar welke overheid gaat: de lokale of de Vlaamse. Tot die tijd werken het kabinet en de provincies samen aan een inventarisoefening die zal leiden tot een gemeenschappelijk afwegingskader dat de provinciegrenzen overstijgt.

In deze fase kan ik nog geen uitspraken doen over welke regeling er zal worden getroffen. Wat van belang is voor de provincies en de sector, is dat de overheveling gebeurt met alle bijhorende budgettaire middelen, patrimonium, personeelsleden, rechten en verplichtingen. Ik zeg u hetzelfde als wat ik aan de leden van de commissie Cultuur heb gezegd. Wij vragen in alle vriendelijkheid vanuit het kabinet aan de provincies om de provinciale budgetten van 2013, 2014 en 2015 te geven. Zo kunnen we een, naar wij hopen, rechtvaardige verevening te maken. Ik kan u zeggen dat dit niet van een leien dakje loopt, maar we werken eraan."


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA