Beginpagina > Toekomst voor de jeugdraad


Toekomst voor de jeugdraad

maandag 4 mei 2015

Een bemoedigend antwoord van minister Gatz. Dat kreeg Tine Soens op haar vraag of de lokale jeugdraden zouden blijven bestaan. Over deze kwestie was de laatste maanden heel wat onduidelijkheid gerezen, aangezien het decreet Lokaal Jeugdbeleid grondig wordt aangepast als gevolg van de interne staatshervorming. De minister kon de gemoederen sussen: de lokale jeugdraden blijven bestaan en decretaal verankerd.

Jeugdraad blijft belangrijk

Minister Gatz hecht belang aan de verankering van de lokale jeugdraden en aan de verplichting om advies te vragen: "niet alleen het hebben van een jeugdraad blijft daarom een decretale verplichting, maar ook het vragen om advies blijft verplicht. Deze verplichting tot adviesvraag blijft echter niet beperkt tot de opmaak van het meerjarenplan. Het ontwerp van decreet tot wijziging van diverse decreten houdende de subsidiëring aan de lokale besturen, legt de verplichting op advies te vragen over alle aangelegenheden die betrekking hebben op het jeugdbeleid en uiteraard kan een jeugdraad altijd op eigen initiatief advies uitbrengen."

De minister wijst ook op de cultuurpactwetgeving, de federale wetgeving die stelt dat gemeentebesturen alle erkende representatieve verenigingen en alle ideologische en filosofische strekkingen moeten betrekken bij de voorbereiding en de uitvoering van het cultuurbeleid. Daaronder wordt ook het jeugdbeleid verstaan.

Monitoren

De minister wil het lokale beleid blijven monitoren. De volgende meting met betrekking tot het lokaal jeugdbeleid – de nulmeting is immers al gebeurd – is gepland voor 2016. Verder zal hij gemeenten blijven stimuleren om werk te maken van een goed jeugdbeleid, waarin de betrokkenheid van kinderen en jongeren bij dit beleid centraal staat. Als voorbeeld geeft minister Gatz de prijs jeugdgemeente van Vlaanderen.

Bart Caron: "verplichting net voor zij die niet willen"

Bart Caron ging hier nog dieper op in: "Voor het decreet Lokaal Jeugdbeleid bestond, bestond het Cultuurpact al twintig jaar en waren er in de meeste Vlaamse gemeenten jeugdraden. Het is alleen opgenomen in het decreet Lokaal Jeugdbeleid om die koppige gemeenten die er geen wilden, over de brug te trekken. Ik wil dat even meegeven. Je maakt geen verplichtingen voor diegenen die het goed menen en dit willen doen, maar voor diegenen die het niet willen doen. Je maakt geen snelheidsbeperking voor diegenen die traag rijden, maar voor diegenen die snel rijden: laat dat duidelijk zijn.

Al mag het worden geactualiseerd, het Cultuurpact is en blijft een relevant instrument, dat de inspraak en de participatie met betrekking tot culturele materies garandeert, zij het formeel, maar niet in de praktijk, omdat het niet afdwingbaar is.".

Lees het volledige verslag op: de website van het Vlaamse parlement


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA