Beginpagina > Drie jaar wachten op nieuwe Cultuurprijs SCvW


Drie jaar wachten op nieuwe Cultuurprijs SCvW

dinsdag 5 mei 2015

Het beleid rond de Vlaamse Cultuurprijzen gaat veranderen. Ook voor de sector van het sociaal-cultureel volwassenenwerk heeft dit gevolgen. Na vier jaarlijkse edities, is het lang uitkijken naar de vijfde, want die komt er pas weer in… 2017! Vlaams parlementslid Caroline Bastiaens (CD&V) stelde hierover een vraag aan cultuurminister Gatz in de Commissie Cultuur van het Vlaams Parlement. De sociaal-culturele prijzen worden uitgedund: Amateurkunsten, Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk en de nieuwe prijs voor Circuskunsten zullen elkaar jaarlijks afwisselen.

Wat gaat er veranderen?

Op donderdag 23 april stelde Vlaams parlementslid Caroline Bastiaens in de commissie Cultuur een vraag aan cultuurminister Gatz over de hervorming van de Cultuurprijzen. Aanleiding hiertoe was een bericht van het Forum voor Amateurkunsten die te horen hadden gekregen dat er dit jaar geen Cultuurprijs aan hun sector zal worden uitgereikt.

Hoewel de minister het voorontwerp van decreet om de Cultuurprijzen te hervormen pas de volgende ochtend op de ministerraad zou bespreken, wilde hij toch al het een en ander ophelderen over de geplande veranderingen.

In het kader van de nieuwe beleidsprioriteiten wil de minister het aantal Cultuurprijzen uitbreiden van 14 naar 15 prijzen. De Circusprijs wordt in het leven geroepen en hiermee hoopt de minister deze sector een stimulans te bieden. Aangezien de minister rekening moet houden met een beperkt budgettaire kader, zijn er jaarlijks middelen voorzien voor slechts 11 prijzen. Hij heeft overwogen om het geldbedrag te verlagen om zodoende meer prijzen te kunnen uitdelen, maar vond het ten slotte beter om te alterneren binnen de sectoren: “Ik heb voor dit jaar beslist om de Prijs voor Amateurkunsten te alterneren met andere sectoren, waardoor hij nu driejaarlijks wordt uitgereikt.[…] Daarenboven moet het ‘speelveld’ ook in deze sector voldoende groot zijn om een jaarlijkse prijs te kunnen uitreiken.”

‘Driejaarlijks’ houdt concreet in dat er drie sectoren jaarlijks zullen roteren. Naast het Circus en de Amateurkunsten is onze sector de derde in dit rijtje.

De onbetaalbare waarde van de Cultuurprijs

Caroline Bastiaens is kritisch ten aanzien van deze aanpassing. Volgens haar kunnen juist deze sectoren de extra publiciteit –die een Cultuurprijs vanzelfsprekend met zich meebrengt- goed gebruiken. Ook ging ze in tegen het argument dat de amateurkunsten en het sociaal-cultureel volwassenenwerk niet groot genoeg zijn voor een jaarlijkse prijs: “U haalde net al aan dat het speelveld voldoende groot moet zijn. En net bij de amateurkunsten en het sociaal-cultureel werk is dat ongetwijfeld zo. Het zijn net die sectoren die er alle belang bij hebben om op voldoende regelmatige basis in de schijnwerpers te staan. Ze hebben maar weinig toonmomenten.”

De FOV heeft lang geijverd voor een aparte Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk. Het heeft tot 2011 geduurd voor die prijs er kwam.

Wij hebben ervaren dat elk van de vier voorgaande edities telkens opnieuw een stimulans voor onze organisaties betekenden. De FOV betreurt het dan ook dat het Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk tot 2017 moeten wachten op een volgende Cultuurprijs. Bovendien valt op dat de beslissing om voortaan te alterneren de sectoren van het SCW tot slachtoffer maakt.

Eerdere winnaars van de Cultuurprijs voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk waren: Ethisch Vegetarisch Alternatief (E.V.A) (2011), FairFin (2012), Citizenne (2013), Federatie van Marokkaanse en Mondiale Democratische Organisaties (FMDO) (2014).

Wat ons betreft hoeft de minister alvast niet tot 2017 te wachten om zijn appreciatie voor het sociaal-cultureel werk blijvend in de verf te zetten!

Ethisch Vegetarisch Alternatief (E.V.A) (2011)

FairFin (2012)

Citizenne (2013)

Federatie van Marokkaanse en Mondiale Democratische Organisaties (FMDO) (2014)


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA