Beginpagina > Oproep ’Vluchtelingen & migratie’


Oproep ’Vluchtelingen & migratie’

dinsdag 13 oktober 2015

Half september richtten FOV en Socius een oproep naar de sociaal-culturele volwassenenorganisaties om melding te maken van initiatieven die ze ondernamen of planden rond het vluchtelingen- of migratiethema. De verschillende initiatieven die we verzamelden, vormen een levend bewijs van de actieve betrokkenheid van onze sector.

Half september richtten FOV en Socius een oproep naar de sociaal-culturele volwassenenorganisaties om melding te maken van initiatieven die ze ondernamen of planden rond het vluchtelingen- of migratiethemaDeze oproep kwam er na een eerste overleg met de cultuur- en jeugdsector dat minister Sven Gatz organiseerde in het kader van de huidige vluchtelingencrisis. Verschillende belangenbehartigers en steunpunten, waaronder Socius en FOV, werden uitgenodigd om hierover met de minister in gesprek te gaan.

De verschillende initiatieven die we verzamelden van meer dan 50 organisaties, brachten we in dit overleg in en vormen een levend bewijs van de actieve betrokkenheid van onze sector.

Variatie troef

Voor een aantal organisaties uit de sector behoort het werken rond vluchtelingen en/of migratie tot hun missie. Organisaties zoals Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Orbit vzw, het (Vormingsinstituut) Rode Kruis zijn erg actief op dit terrein.

Daarnaast nemen tal van andere sociaal-culturele volwassenenorganisaties initiatieven, hebben die op stapel staan of plannen ze op middellange termijn. In al deze initiatieven nemen organisaties hun maatschappelijke functies en rollen op.

Die initiatieven verschillen in opzet en vorm. In globo gaat het om:

  • het mee realiseren van opvang, onthaal, integratie en inburgering van vluchtelingen;
  • het informeren, sensibiliseren en oproepen tot solidariseren van de eigen leden en achterban met betrekking tot migratie en vluchtelingenstromen;
  • het samenwerken met, en ondersteuning geven aan, collega-sectororganisaties op het terrein;
  • het inzetten op de verdere professionele ontwikkeling van beroepskrachten.

Iedereen in beeld

Een eerste cluster van initiatieven richt zich naar de vluchtelingen.

Er zijn initiatieven die mee inzetten op het realiseren van de directe eerste opvang van vluchtelingen en het lenigen van hun eerste noden. Dit gaat van het verstrekken van voedselhulp over materiële steun tot het ter beschikking stellen van infrastructuur voor opvang.

Naast het mee realiseren van directe opvang zetten organisaties ook in op het onthaal van vluchtelingen. Hieronder vallen kennismakings-, verwelkomingsinitiatieven enz.

Sociaal-cultureel volwassenenorganisaties werken ook mee aan de integratie en inburgering van vluchtelingen. Met taalinitiatieven, het wegwijs maken van vluchtelingen in onze samenleving, het aanbieden van vorming en het bieden van groeikansen voor talenten.

Er zijn ook specifieke initiatieven met betrekking tot het ondersteunen van groepen en zelforganisaties van vluchtelingen.

Een tweede cluster van initiatieven richt zich naar de eigen achterban of leden.

Via tal van off- en online initiatieven staan organisaties in voor het geven van informatie en duiding bij migratie en de actuele vluchtelingencrisis.

Organisaties roepen hun achterban en leden ook op tot solidariteit met groepen van nieuwkomers in onze samenleving.

Een derde cluster van initiatieven wil sectororganisaties op het terrein ondersteunen en versterken.

Sommige sectororganisaties geven financiële steun aan sectororganisaties op het terrein via directe dotaties, het organiseren van fondsenwerving onder de eigen leden of achterban of het samen met sectororganisaties organiseren van benefieten om financiële middelen te verzamelen.

Naast financiële steun bieden sectororganisaties ook mogelijkheden tot samenwerking aan.

Een vierde cluster van initiatieven richt zich naar het brede publiek.

Er worden vele publieksgerichte initiatieven georganiseerd en aangeboden. Sommige initiatieven bieden kansen tot ontmoeting met nieuwkomers in onze samenleving.

Andere initiatieven bieden het brede publiek informatie en duiding over migratie en vluchtelingenstromen. Soms is dit in algemene termen, soms ligt de focus op specifieke kwesties, gebieden, achtergronden of oorzaken.

Organisaties nemen ook een rol op in het actualiteitsdebat. Ze doen dit door zelf actief en sensibiliserend naar buiten te komen met standpunten of opinies. In andere gevallen staan ze in voor het organiseren van debatten met politici, middenveldorganisaties, sleutelfiguren,…

In laatste instantie bieden organisaties het brede publiek tal van vormingsinitiatieven aan. Deze vormingen behandelen thema’s zoals (super)diversiteit, interculturaliteit, het interlevensbeschouwelijke.

Een vijfde cluster van initiatieven beoogt de ontwikkeling van professionals.

In laatste instantie noteren we sectorinitiatieven die zich toeleggen op de verdere professionele ontwikkeling van beroepskrachten uit de eigen sector of belendende sectoren via vorming, training of opleiding. Het gaat hierbij om groepen professionals die werken met vluchtelingen en met mensen met een andere etnisch-culturele achtergrond in hun praktijk.

Wat kan jouw organisatie doen?

Socius en FOV zijn overtuigd van de waardevolle bijdrage die het sociaal-culturele volwassenenwerk met betrekking tot vluchtelingen en migratie levert. Daarom maken we tijdens de Trefdag van 19 november tijd en ruimte vrij om organisaties uit de sector grondig te informeren en hen de kans te bieden om ervaringen en ideeën uit te wisselen. Zo willen we ook kijken waar verdere samenwerking vanuit onze sector mogelijk is en welke acties er op langetermijn kunnen worden ondernomen.

Samen met Orbit vzw zal Vluchtelingenwerk Vlaanderen op de Trefdag tekst en uitleg verschaffen over de huidige vluchtelingencrisis. In afwachting hiervan kan je alvast een PowerPoint-presentatie van Vluchtelingenwerk Vlaanderen met meer (achtergrond)informatie bekijken via deze link.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA