Beginpagina > Commissie Cultuur licht beleidsbrief Minister Gatz door


Commissie Cultuur licht beleidsbrief Minister Gatz door

woensdag 25 november 2015

Donderdag 19 november stelde minister Sven Gatz zijn beleidsbrief en begroting Cultuur voor aan de parlementsleden van de Commissie Cultuur. Op een bondige voorstelling van het document volgden ongeveer 150 vragen, zo rekende minister Gatz voor. In afwachting van het officiële verslag geven wij graag een overzicht van enkele vragen en reacties uit het Vlaamse parlement.

Besparingen en een nieuw decreet voor sociaal-cultureel volwassenenwerk

Minister Gatz verduidelijkte dat hij meer tijd zal uittrekken voor het organiseren van focusgroepen en overleg naar aanleiding van de conceptnota die hij schrijft in aanloop naar een nieuw decreet voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Deze uitbreiding is nodig om de focusgroepen meer dan eenmalig te laten vergaderen. De minister kondigde aan dat hij streeft naar een brede politieke gedragenheid voor het nieuwe decreet: hij zal dus over de grenzen van meerderheid en oppositie proberen te werken aan een nieuw beleidskader voor de sector.

De verschillende parlementsleden drukten waardering uit voor het feit dat minister Gatz de tijd neemt voor het proces om te komen tot een conceptnota. Caroline Bastiaens (CD&V) benadrukte de het belang van een decreet dat gedragen wordt door de sector. En ook Bart Caron (Groen) en Marius Meremans (N-VA) achten het noodzakelijk de oefening grondig te doen. De financiële ingrepen die binnen de sector genomen werden om de begroting te doen kloppen zijn niet voor herhaling vatbaar. Je kan niet blijven schrapen en herverdelen, een nieuw beleidskader is nodig, vinden ze.

Yamila Idrissi (sp.a) stelde dat de aangekondigde besparingen van de afgelopen weken, en meer bepaald de wijze waarop, echt niet kunnen. Ze moedigde de minister aan om ook buiten de begroting sociaal-cultureel werk naar oplossingen te zoeken. Mevrouw Idrissi stelt vast dat de minister middelen voor een haalbaarheidsstudie voor een congrescentrum in de Brusselse rand voorziet en vraagt zich meteen luidop af of dit wel een prioriteit moet zijn.

Lokaal cultuurbeleid en de provincies

Er kwamen ook behoorlijk wat vragen over de interne staatshervorming en de gevolgen daarvan aan Minister Gatz. De minister zal het advies van de Raad van State betreffende deze materie opvolgen. Dat advies zal bepalend zijn voor de verdere uitrol. Het handelt immers over de fundamenten van de financiering van heel deze overdrachtsoperatie. Het advies zal pas over enkele weken beschikbaar zijn. De minister werkt ondertussen wel verder aan het voorbereiden van de overheveling van het personeel en de provinciale bevoegdheden.

Op de vraag van Yamila Idrissi of de minister over een B-scenario beschikt (in geval van een negatief advies) antwoordde de minister negatief. Caroline Bastiaens hekelde het gebrek aan duidelijkheid in dit dossier: "minister u lijkt wel een leerling tovenaar die ons laat kijken in een mistige bol." Marius Meremans benadrukte dat de plannen rond een regionaal cultuurbeleid niet mogen uitmonden in een loutere vervanging van het provinciale cultuurbeleid door een Vlaamse overheid. Dit is immers niet doelstelling van de heroriëntering van de verschillende bevoegdheidsniveaus.

Wat betreft lokaal cultuurbeleid polste Bart Caron nogmaals naar de ambities van de minister betreffende de New Deal van FOV: "Is dit plan nu echt helemaal in de vuilbak beland?" Maar liefst 84 miljoen euro voor lokaal cultuurbeleid is met de overheveling van de middelen naar de lokale besturen uit culturele handen gegeven.

Witboek aanvullende financiering

Minister Gatz deelde mee dat het witboek ’aanvullende financiering’ nog voor de kerstvakantie vorm zal krijgen. Na de kerstvakantie legt hij het voor aan het parlement. Het witboek wordt een verzameling van mogelijke maatregelen, waarvan in volgorde van haalbaarheid en noodzakelijkheid de volgende jaren werk kan gemaakt worden.

De parlementsleden reageerden enthousiast op het initiatief, maar stelden zich vragen over de afspraken over fiscale incentives met het federale niveau, de noodzakelijke investeringen en de te verwachten meerwaarde voor de verschillende sectoren.

Bart Caron benadrukte nogmaals dat er reeds bijzonder veel ondernemerschap in de sector aanwezig is. Als voorbeeld haalde hij de sociaal-culturele verenigingen aan die, zo getuige de cijfers in Boekstaven, al bijzonder vindingrijk zijn in het aanwenden van vormen van aanvullende financiering.

Een uitgeschreven verslag van dit parlementair debat is nog niet beschikbaar. Maar je kan de beelden al wel bekijken via de website van het Vlaams Parlement


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA