Beginpagina > Gatz over de solidariteitsbijdrage in het SCVW


Gatz over de solidariteitsbijdrage in het SCVW

woensdag 16 december 2015

Tijdens een recente zitting van de commissie Cultuur nam Bart Caron (Groen) de communicatie van minister Gatz over de recente besparingen in het sociaal-cultureel volwassenenwerk op de korrel. De aanleiding hiertoe was een brief van de Raad van Bestuur van FOV over de zogenaamde solidariteitsbijdrage die aan de sector werd opgelegd. In wat volgde, hamerden de minister en de parlementsleden op de noodzaak aan een minder complex decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk.

Bart Caron over de communicatie rond de solidariteitsbijdrage

"Mijn vraag over het sociaal-cultureel werk gaat over uw communicatie, minister, naar aanleiding van de beslissingen over de beleidsplannen en de meerjarige subsidies en de reacties daarop van de sector. Mijn vraag gaat over vertrouwen, waardering en respect voor dit soort werk. Het gaat over taalgebruik." ... "Persoonlijk vond ik dat het persbericht waarin de minister een ‘nieuwe wind’ in het sociaal-cultureel werk aankondigde, voor de sector niet overkomt als een vorm van waardering, wel integendeel. Dat was ofwel voorbarig, ‘over the top’, of onjuist. Het was een slimme slagzin vanuit communicatief oogpunt, want ze geeft de indruk een positieve, vernieuwende en dynamische beweging in te zetten, maar het gaat in feite over een status-quobeslissing die zelfs een financiële inkrimping inhoudt. Het gebeurt zelden, maar tot mijn verbazing werd die zin ook overal overgenomen. U had dus geluk, maar toch klopt het niet, precies omdat het niet uitgaat van waardering van de sector. Daarmee wordt de indruk gegeven dat het om een verouderde sector gaat, die niet goed werkt. Ik ben het erover eens dat er nieuwe beleidslijnen en -technieken moeten worden uitgezet. Ik verwijs daarvoor ook naar mijn eigen conceptnota. Maar het klopt niet dat de sector zelf niet meer van vandaag zou zijn." Yamila Idrissi (sp.a) schaarde zich achter deze vraag, maar moest wegens ziekte verstek laten gaan.

Een complex decreet

In zijn repliek hekelde minister Gatz vooral de verschillen in timing die leiden tot de complexiteit van de verschillende subsidiebeslissingen. Deze procedures wil hij in de aanloop naar een nieuw decreet onder de loep nemen. Daarnaast gaf hij aan dat organisaties hun ambities in hun beleidsplannen als gevolg van de besparingen kunnen bijstellen: "Organisaties die door de solidariteitsbijdrage hun ingediende beleidsplan deels niet zouden kunnen uitvoeren, kunnen dat aangeven in hun voortgangsrapport en tijdens het gesprek over het beleidsplan met mijn administratie in de loop van 2016."

Geen middelen voor constructieve vooruitgang

Bart Caron: "Met haar voorstellen rond de ‘New Deal’, de nota rond de levensduurte en beleidsprioriteiten, de hertekening van het provinciaal beleid, de richtingaanwijzers enzovoort legt de sector sociaal-cultureel werk steevast open en collectieve voorstellen op tafel. Deze voorstellen hebben vooralsnog niet tot diepgaande besprekingen geleid. Intussen is er nog veel gebeurd en werden onder meer de focusgroepen in het leven geroepen, die momenteel vergaderen over een nieuw decreet."

In zijn antwoord gaf de minister aan geen financiële ruimte te hebben voor de ondersteuning van deze voorstellen: "De FOV stelt een aantal kortetermijnoplossingen voor waarop ik vanwege het huidige decretale en budgettaire kader niet kan ingaan. Zo kan ik bijvoorbeeld de etnisch-culturele federaties, voor wie de vluchtelingenkwestie inderdaad op dit moment een speerpunt is, daarvoor niet voldoende waarderen. De subsidie-enveloppe geldt voor een volledige beleidsperiode en het decreet laat ook niet toe om binnen eenzelfde werksoort te differentiëren. Wij hebben dit onderzocht. Het is niet evident vanwege het gelijkheidsbeginsel."

Ook Caroline Bastiaens stelde zich vragen bij het gebrek aan initiatief voor de ondersteuning van organisaties in de vluchtelingencrisis en benadrukte de vernieuwing die reeds in de sector aanwezig is.

Caroline Bastiaens (CD&V): "Minister, u hebt zelf aangegeven dat we de etnisch-culturele federaties momenteel onvoldoende kunnen honoreren. We moeten daar een antwoord op bieden. Het gaat dan niet alleen over de etnisch-culturele federaties, maar ook over bijvoorbeeld Vluchtelingenwerk Vlaanderen, dat recent de Vlaamse Prijs voor Sociaal-Cultureel Werk kreeg.

U zegt dat u een nieuwe wind wilt laten waaien. Dat is positief, maar wat betekent die nieuwe wind precies? Op dit moment waait er al heel veel nieuwe wind in de sector. Heel wat organisaties vernieuwen zich elke dag en proberen met nieuwe initiatieven nieuwe doelgroepen te bereiken, nieuwe acties op te zetten en nieuwe mensen te engageren. Een goed debat over die nieuwe wind lijkt me wel op zijn plaats."

Vroeger ingrijpen op het decreet

De verschillende parlementsleden geven ook aan dat het verstandig zou kunnen zijn tussentijds in te grijpen op het huidige decreet. Op deze manier zouden bepaalde maatregelen nog voor het ingaan van de volgende beleidsperiode ingang kunnen vinden. Marius Meremans (N-VA): "Wat de heer Caron aanhaalt, is waar: het is tijd voor een nieuw decreet. Maar je kunt natuurlijk ook altijd ingrijpen op een oud decreet. We kunnen ervoor opteren om het nieuwe decreet vroeger te laten starten. Dat is perfect mogelijk, al zal het niet gemakkelijk zijn. Dan kun je wel ingrijpen op een oud decreet en kun je vroeger starten."

Het volledige verslag van de vergadering kan je nalezen op de website van het Vlaams Parlement


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA