Beginpagina > KBS: verenigingen ontvangen minder aan structurele subsidies


KBS: verenigingen ontvangen minder aan structurele subsidies

donderdag 11 februari 2016

De jaarlijkse barometer van het verenigingsleven van de Koning Boudewijnstichting (KBS) geeft ook dit jaar weer inzicht in de financiële gezondheid van de verenigingen in België. De cijfers slaan rood uit op de subsidiewijzer en 3 op 5 verenigingen verwacht niet dat de situatie volgend jaar verbetert.

Structurele subsidies nemen af

In Vlaanderen zag bijna de helft van de verenigingen (47%) hun structurele subsidie afnemen. Bij ruim drie kwart lag dit percentage tussen de 1% en 10%. Deze afname gebeurde volgens de KBS met name in de cultuur- en milieusector.

Een mogelijke verklaring is de verschuiving van structurele subsidiëring naar projectsubsidies. "Overheden zijn steeds meer geneigd om voor hun eigen specifieke doelstellingen projectsubsidies uit te schrijven, organisaties met elkaar te laten concurreren om op de goedkoopste manier het beste resultaat te behalen. Men denkt dus heel vaak op korte termijn, wat veel minder ruimte geeft dan vormen van innovatie die sowieso ontstaan in het maatschappelijk middenveld.", zegt Dirk Verbist, directeur van de FOV.

Totale subsidiepot slinkt

Deze verschuiving naar meer projectmatige ondersteuning kan dan wel (deels) verklaren waarom de structurele subsidies dalen, het mag ons niet doen vergeten dat tegelijk ook de totale subsidiepot slinkt. Dat constateerde de FOV na een bevraging onder haar lidorganisaties voor Boekstaven. Sinds de besparingen vanaf 2010 zagen sociaal-culturele organisaties hun middelen met 12% en tot bijna 40% afnemen.

In onze sector gaat het dus niet over de verschuiving van middelen voor sociaal-cultureel werk, maar over een daadwerkelijke vermindering.

Meer projectsubsidies en alternatieve financiering

Het gevaar van meer projectsubsidies schuilt in het kortetermijndenken dat met deze methode gepaard gaat, zo lezen we in het rapport. Dit impliceert onzekerheid over voortzetting van projecten, wat schadelijk kan zijn voor de continuïteit van organisaties en werkgelegenheid.

Uit het rapport van de KBS blijkt ook dat in 2015 de verenigingen meer dan ooit een nieuwe richting insloegen; ze deden meer beroep op private instellingen en bedrijven voor financiering.

Het is goed dat de overheid nagaat waar er nog ruimte is op verbetering van het overheidsinstrumentarium en dat ze bepaalde vormen van (alternatieve) financiering wil vergemakkelijken. Maar om onafhankelijk te kunnen werken is een ruim en stabiel subsidiëringskader minstens even belangrijk!

Weinig vertrouwen

Is het dieptepunt in zicht? Niet volgens de Barometer. Zo’n 58% van de verenigingen blijkt toch weinig hoop te hebben op verbetering in 2016. Een lichtpuntje: er zijn minder pessimisten dan het jaar voordien... Of ze geloven wellicht dat het niet nóg slechter kan.

Persbericht

De Barometer is een compilatie van meerdere gegevens. Het gaat om de jaarlijkse enquête van het onderzoeksbureau Ipsos Public Affairs op vraag van de KBS. Ook dit jaar contacteerden de onderzoekers 700 directeurs van organisaties in België. De bevraging gebeurde tussen 1 oktober en 16 november 2015. Eén derde van de deelnemende verenigingen behoort tot de sector ‘sociaal welzijn’, 24% situeert zich in de gezondheidssector, 19% behoort tot de culturele wereld, 14% van de organisaties is actief in de ontwikkelingssamenwerking en 11% behoort tot de milieusector.

De Koning Boudewijnstichting gebruikt een bredere interpretatie van het begrip vereniging dan de FOV. Het gaat dus verder gaat dan het sociaal-cultureel verenigingsleven.

Lees hier het volledige persbericht van de KBS


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA