Beginpagina > Het voorjaar kleurt sociaal-cultureel


Het voorjaar kleurt sociaal-cultureel

maandag 25 april 2016

Nu de Vlaamse Regering de conceptnota sociaal-cultureel volwassenenwerk heeft goedgekeurd (zie eerdere berichtgeving), werkt de politieke wereld op twee fronten verder: de Cultuurcommissie van het Vlaams Parlement bespreekt vanaf 28 april vier conceptnota’s, de minister geeft zichzelf zes weken om een decreettekst voor te bereiden.

Parlement start deze week het debat

Bart Caron (Groen) en Marius Meremans (N-VA) legden in september al een conceptnota over het sociaal-cultureel volwassenenwerk neer in het Vlaams Parlement. Yamila Idrissi (sp.a) deed dit –samen met partijgenoten Katia Segers en Tine Soens- in april, kort daarop gevolgd door Sven Gatz, in naam van de Vlaamse Regering. Uit eerdere interventies blijkt ook dat Caroline Bastiaens (CD&V) klaar is om de discussie te voeren. De kaarten liggen dus op tafel. Het parlementair gesprek begint.

Op donderdagvoormiddag 28 april stellen de indieners hun conceptnota’s aan elkaar voor. Het is gebruikelijk dat hier hoorzittingen met vertegenwoordigers uit de sector uit voortvloeien, waarna een afsluitende debat (en eventueel een resolutie) kan volgen. De cultuurcommissie zal de volgende weken sociaal-cultureel kleuren. Op deze webpagina van het Vlaams parlement vind je de conceptnota’s van de parlementairen en de agenda van de commissie.

Intussen: de minister werkt voort

De minister wacht de conclusies van het debat niet af: hij zet alles in gang om de decreetteksten voor te bereiden, want hij wil een eerste versie van een nieuw decreet voor het zomerreces aan de Vlaamse Regering voorleggen. Hij nodigt FOV mee uit aan de onderhandelingstafel. Gatz wil het decreet en de uitvoeringsbesluiten helemaal klaar hebben in de zomer van 2017. Via overgangsbepalingen zullen organisaties vanaf 2018 worden geëvalueerd op basis van het huidige decreet, maar zich tegelijk voorbereiden op een beoordeling volgens procedures van het nieuwe decreet. De volledige impact van het nieuwe decreet zal dus spelen vanaf de volgende beleidsperiode die start in 2021.

Standpunt FOV

Eerder gaf de FOV al aan de algemene analyse en uitgangspunten van de minister in grote mate te delen: het nieuwe kader wil meer dynamiek toelaten, maar dan wel in evenwicht met continuïteit over de beleidsperiodes heen. Ook de parlementsleden stappen principieel mee in een langetermijnperspectief voor sociaal-culturele organisaties. De manier waarop zij dit in de praktijk willen vertalen, kent wel verschillen. Het is inderdaad geen sinecure om deze uitgangspunten in modellen te vertalen die én voor de overheid beheersbaar én voor organisaties realistisch zijn.

Organisaties in het sociaal-cultureel volwassenenwerk zijn samenwerkingspartners pur sang: om hun missie te realiseren, werken zij in – dan weer duurzame, dan weer tijdelijke - netwerken binnen en buiten de sector. We willen ons ervoor hoeden dat allerlei maatregelen en beoordelingen dit “eco-systeem” te fel door elkaar zouden schudden. Zo moeten sterk werkende organisaties voldoende garanties krijgen dat zij sterk kunnen blijven werken, dat zij duurzame engagementen kunnen blijven opnemen: ten aanzien van samenwerkingspartners, hun vrijwilligers, de medewerkers,....

Het is deze realiteit die we graag in de gesprekken met het parlement en de minister willen blijven duiden.

Een meer gedetailleerde blik op de uitgangspunten, vindt u in onze andere berichtgeving.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA