Beginpagina > Sisca: deadline nadert


Sisca: deadline nadert

donderdag 12 mei 2016

Het nieuwe online gegevensregistratiesysteem Sisca van de Vlaamse overheid is enkele maanden geleden gelanceerd. Een deel van de gegevens die organisaties vroeger in hun voortgangsrapporten zetten, kunnen zij nu online doorgeven. De deadline voor de registratie is 31 mei.

In januari van dit jaar kondigde de administratie van het departement CJSM de blijde geboorte aan van Sisca. Dit online systeem voor gegevensverzameling was het resultaat van een traject dat startte naar aanleiding van de beleidsnota 2009-2014 van toenmalig cultuurminister Joke Schauvliege (CD&V). Zij vond dat er te weinig systematische gegevens binnen de cultuursector voorhanden waren. Ook gaf ze aan dat er nood is aan een betere uitwisseling en terbeschikkingstelling van bestaand onderzoeksmateriaal. Na onderzoek en een intense samenwerking tussen de administratie Cultuur met de sector en de FOV, kreeg Sisca vorm.

Beleidsmatige en organisatorische voordelen

De Vlaamse cultuuradministratie wil op basis van een aantal indicatoren de omvang, veranderingen en evoluties in de sector beter monitoren en gebruiken voor beleidsdoeleinden.

Voor organisaties ziet de administratie als voordeel dat ze eenvoudig hun eigen ontwikkeling kunnen volgen en zich kunnen benchmarken met soortgelijke organisaties.

Eerste gegevensverzameling

Samen met de verschillende verantwoordingsstukken is de invoer van gegevens in Sisca verplicht voor alle door Vlaanderen erkende organisaties in het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Dit zal moeten leiden tot minder planlast en papierwerk voor de organisaties, omdat veel gegevens eenvoudiger te updaten zijn. Omdat de eerste invoer van de data het meeste tijd vergt (daarna is het voornamelijk updaten), is de deadline verschoven van 1 april naar 31 mei.

Boekstaven

De FOV vindt het belangrijk dat de inzichten over de sector gestoeld zijn op relevante feiten. Daarom begon de FOV in 2008 met de uitgave van een jaarlijkse monitor van de sector, Boekstaven. Intussen werd Boekstaven een gewaardeerd instrument om, onder meer, het jaarlijkse indicatorenboek VRIND van de Vlaamse overheid te spijzen. Ook wordt Boekstaven geregeld gebruikt in parlementaire debatten, zoals afgelopen woensdag tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams parlement. In oktober van vorig jaar namen we feestelijk afscheid van dit instrument met een allerlaatste editie. Die kan u hier lezen en ook downloaden.

Cijfers zijn slechts deel van werkelijkheid

Cijfers geven slechts een deel van de werkelijkheid weer. In deze "meten is weten"-samenleving blijft een kwalitatieve onderbouwing van de sector minstens even belangrijk. Dat blijkt ook uit onze ervaringen met Boekstaven. De FOV rekent erop dat de overheid samen met de sector kwalitatieve duiding zal verzorgen bij het verzamelde materiaal.

Vragen en opmerkingen?

Het departement CJSM staat open voor vragen en opmerkingen over Sisca. U kunt terecht bij één van onderstaande contactpersonen.

Voor de Verenigingen:
Bart van Put (bart.vanput@cjsm.vlaanderen.be) - 02 553 42 20

Voor de Bewegingen:
Sarah Despestel (sarah.depestel@cjsm.vlaanderen.be) - 02 533 42 61

Voor de Vormingplus-centra en Vormingsinstellingen:
Barbara Beausaert (barbara.beausaert@cjsm.vlaanderen.be) - 02 553 42 25

Algemeen:

Maarten Vandekerckhove (maarten.vandekerckhove@cjsm.vlaanderen.be) - 02 553 42 29
Sofie Taghon (sofie.taghon@cjsm.vlaanderen.be) - 02 553 42 65

Maar ook de FOV hoort graag eventuele opmerkingen. Daarvoor kunt u zich altijd wenden tot Mathijs Post (mathijs.post@fov.be) - 02 244 93 39.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA