Beginpagina > Heel de sector schrijft een gezamenlijke brief


Heel de sector schrijft een gezamenlijke brief

Drie fundamentele kwesties voor minister Gatz

dinsdag 14 februari 2017

Vorige week schreven 132 sociaal-culturele organisaties een brief aan Vlaams cultuurminister Sven Gatz. Zij gaven hierin aan dat ze in het verse voorontwerp van decreet goede en minder goede veranderingen zagen. Maar ze wilden vooral extra veel nadruk leggen op drie belangrijke kwesties: (1) organisaties die goed werken verdienen vertrouwen, (2) ook kleine organisaties verdienen groeikansen en (3) alle organisaties én beoordelaars verdienen minder plan- en verantwoordingsstress.

Kansen, zorgen en fundamentele kwesties

Ruim een jaar geleden begon Vlaams minister Gatz aan een traject om tot een nieuw decreet sociaal-cultureel volwassenenwerk te komen. Onze organisaties volgden de ontwikkelingen uiteraard op de voet. Ze lezen nu veranderingen die hen kunnen bekoren, waarin ze kansen zien om als organisatie te groeien en te evolueren. En ze lezen stukken die hen zorgen baren.

De 132 organisaties vragen aan de minister om over al deze veranderingen met de FOV rond de tafel te blijven zitten, maar willen via de brief ook extra en met nadruk op enkele fundamentele kwesties wijzen.

Vertrouwen en kansen

1. Een organisatie die (na herkansing) niet goed werkt, gaat er uit. Da’s helder. Waarom zorgt de minister er dan ook niet voor dat organisaties die wel goed werken, vertrouwen krijgen? Zodat ze vervolgens met durf, gedragen en gestuwd door pakken engagement en massa’s vrijwilligers hun plannen kunnen uitrollen. Zolang de mogelijkheid nog is voorzien om hen vervolgens te schrappen, creëert het decreet bij te veel organisaties, medewerkers en vrijwilligers te veel onrust. Dat is nergens voor nodig.

2. Wie klein is zal klein blijven, ongeacht kwaliteit, relevantie of ambitie. Deze wetmatigheid is expliciet in het decreet ingebouwd. Zorg ervoor dat kleine organisaties met een onweerlegbare relevantie, sterke kwaliteit en tomeloze ambitie reëel kunnen groeien, zo schrijven alle organisaties. De mogelijkheid om met maximum 25 % te stijgen, betekent concreet dat een organisatie die vandaag 150.000 euro krijgt (en zo zijn er heel wat), bij een superpositieve evaluatie én beoordeling niet meer dan 37.500 euro kan bij krijgen. Dat is zelfs niet genoeg om bijkomend een voltijds personeelslid in te zetten. Hierdoor moeten ze wachten tot 2030 voor ze nog maar de kans krijgen om in één keer met één personeelslid te kunnen groeien.

3. De sociaal-culturele organisaties vrezen ook dat een aantal procedures en afvinklijstjes het werkelijke verhaal, draagvlak en ambitie in de weg staan. Nochtans, zo staat in het regeerakkoord: “ We geven meer vertrouwen door minder regeltjes zodat verenigingen zich meer kunnen bezighouden met hun werking, minder met administratieve procedures ”. Een eenvoudige en heldere zin die u via enkele eenvoudige en heldere aanpassingen écht waar kan maken.

Na het overleg met de sociale partners en het advies van de SARC, komt omstreeks de krokusvakantie het voorontwerp van decreet opnieuw op de Vlaamse regering.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA