Beginpagina > Parlementaire vragen over actieplan "Interculturaliseren"


Parlementaire vragen over actieplan "Interculturaliseren"

dinsdag 28 februari 2006

Een week geleden lanceerde cultuurminister Bert Anciaux zijn reeds lang aangekondigd Actieplan ’Interculturaliseren’. Nauwelijks enkele dagen later werd hij in het Vlaams parlement al aan de tand gevoeld over de betekenis van bepaalde passages in het plan.

Niet minder dan drie volksvertegenwoordigers voelden zich afgelopen woensdag geroepen om de cultuurminister [*publiekelijk te bevragen*] over zijn actieplan.
Werner Marginet (Vlaams Belang) stak van wal met een vraag welke [*sancties*] organisaties boven het hoofd hangen als ze niet ingaan op de maatregelen in het actieplan. Hij vroeg zich ook af of de 2 miljoen euro aan projectsubsidies die de minister voor dit thema voorziet, niet een vorm van positieve discriminatie is.
Volksvertegenwoordiger Sven Gatz (VLD) ging in op de betekenis van de [*"verplichte, gedwongen percentages"*] die in het actieplan staan. Gatz vroeg zich af of die als quota moeten worden geïnterpreteerd. En hoe zat het eigenlijk met de inspraak van het middenveld in het plan? Dat verontrustte tenslotte ook Steven Vanackere (CD&V), die vooral vragen stelde over Anciaux’ betwistbare [*definitie van ’interculturaliteit’*].

3Zijn dat quota? Ik noem dat geen quota3 In zijn antwoord merkte de minister op dat het plan eigenlijk zeer [*genuanceerd*] is. Het plan legt in zijn ogen dan ook niets op, verplicht niet tot bruuske veranderingen. En als er al procenten in het plan staan, dan zijn die volgens Anciaux vooral [*resultaatsverbintenissen*] voor wat de overheid moet doen. "Zijn dat quota? Ik noem dat geen quota. Ik noem het een engagement om het voorbeeld te geven, aan te tonen dat het bij ons kan en dat het belangrijk is om het inzicht mee te nemen om kwaliteit en kennis te hebben." Over het meer divers samenstellen van adviesraden en beoordelingscommissies liet de minister verstaan dat hij de komende twee jaar een grote stap wil zetten:
"Ik zal er zelf voor zorgen dat 10 percent van de adviesraden, de beoordelingscommissies en de jury’s mensen zijn van etnisch-cultureel diverse achtergrond. Zullen dat bekwame mensen zijn? Niet meer of niet minder dan andere, neem ik aan."

3Wat wordt van de sector verwacht?3 De minister eindigde zijn antwoord in het parlement met duidelijk te maken wat hij precies van de culturele sector en het middenveld verwacht. Nu ja, precies... Op dat punt komen [*geen opgelegde percentages*] om de hoek kijken, maar verwacht de minister dat de input van de organisaties zelf komt.
"Wat vraag ik aan de sector en aan het middenveld? Ik vraag dat men nadenkt. Is dat ambitieus? Dat weet ik niet. Het resultaat van het nadenken moet terug te vinden zijn. Beoordeel ik het resultaat van het nadenken? Neen. Beoordeel ik of men heeft nagedacht? Ja. Het is een beoordelingscriterium zoals er andere zijn die worden opgelegd in beleidsplannen en dergelijke meer - niet meer, maar ook niet minder."

Download het volledige verslag van dit debat hier (.pdf).


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA