Beginpagina > Belangrijk nieuw subsidiereglement


Belangrijk nieuw subsidiereglement

dinsdag 28 februari 2006

Begin februari vroeg minister van Cultuur Anciaux een advies aan de Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding over een indringend bijgewerkt reglement voor de subsidiëring van participatie-, experimentele en bijzondere projecten en hobbyverenigingen. In de loop van 2006 zullen vooral die participatieprojecten in de prijzen vallen, die zich richten tot een van vier vooruitgeschoven doelgroepen: personen die kampen met financiële armoede, personen met een handicap, gezinnen met jonge kinderen en personen met een diverse etnisch-culturele achtergrond. De indieningstermijn is evenwel extreem kort. Vóór 21 maart moeten de aanvragen binnen zijn.

Nieuwe verdeling van het Loterijgeld

In 2005 was minister Anciaux reeds op de proppen gekomen met een nieuw [*"Loterijreglement".*] In plaats van de minister op (te) arbitraire gronden te laten oordelen over ingediende “Lottodossiers”, creëerde het nieuwe reglement iets meer objectiviteit doordat de toewijzing van middelen zou gebeuren op basis van een beperkt aantal criteria.
Het reglement bevatte drie onderdelen: subsidies voor participatie- en experimentele projecten, subsidies voor bijzondere culturele initiatieven en tenslotte subsidies voor hobbyverenigingen.
In het voorstel van nieuw reglement wordt nauwelijks iets gewijzigd voor de laatste twee categorieën. Subsidies voor een landelijk cultureel evenement, subsidies wegens algemeen cultureel belang, subsidies voor een amateurproductie en subsidies voor een hobbyvereniging worden in 2006 nagenoeg op dezelfde manier toegekend als in 2005.

Doelgroepen in het vizier

De subsidies voor participatie- en experimentele projecten worden evenwel op een uitgesproken andere manier uitgereikt. De minister stelt immers voor om bij prioriteit middelen toe te kennen aan participatieprojecten van of voor een [*reeks prioritaire doelgroepen*]. Armen, gehandicapten, gezinnen met jonge kinderen en mensen met een diverse etnisch-culturele achtergrond krijgen absolute voorrang bij de toekenning van de subsidies.
Daarnaast zullen ook experimentele projecten, waarvoor geen decretale subsidie kan verkregen worden, in aanmerking worden genomen. Met deze subsidies wil de minister een rijk en steeds veranderend cultureel landschap mogelijk maken. Hij wil het [*publieke draagvlak voor cultuur vergroten*] via een groter en andersoortig publieksbereik. Hij wil een verbreding en een verdieping van de cultuurparticipatie nastreven, met als effect een verhoging van de culturele competentie.

De Raad suggereert een aantal verbeteringen

De Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding bracht op 15 februari een [*advies*] uit over het nieuwe reglement. De Raad trok hierbij van leer tegen de laattijdigheid van het voorstel en de zeer snelle indieningsdata. In de toekomst wil de Raad dat [*slechts één indieningsdatum*] wordt gebruikt, met name 31 december van het jaar voorafgaand aan de realisatie van project of activiteit. De administratie zou binnen maximaal zes weken de minister moeten adviseren over het dossier, terwijl de minister nadien ook binnen maximum zes weken zou moeten beslissen.
Vandaag worden deze termijnen allesbehalve toegepast en blijft het voor sommige organisaties uitzonderlijk lang wachten op een beslissing.

Wat is West-Europees?

De Raad maakte ook opmerkingen over de onduidelijke [*afbakening van de geviseerde doelgroepen*]. De Raad wou van de minister vernemen op grond van welke motieven gezinnen met kinderen tot een prioritaire doelgroep waren uitgeroepen. Ook de bepaling dat de participatie van mensen uit een niet-West-Europese cultuur wordt beoogd, riep bij de Raad vragen op naar een meer verfijnde afbakening.
In de uiteindelijke reglementtekst, die zopas werd vrijgegeven, brengt de minister enige nuance aan. Bij de gezinnen met kinderen zorgt de toevoeging “jonge kinderen” voor enige specificatie. Bij de personen met een diverse etnisch-culturele achtergrond worden twee mogelijke categorieën beoogd. Het gaat ofwel om mensen die al een geruime tijd in Vlaanderen wonen en vanuit de migratiegeschiedenis van henzelf of van hun (groot)ouders, affiniteit hebben met meer dan één cultuur, waarvan één niet-West-Europese. Als West-Europees worden volgende landen bedoeld: België, Nederland, Luxemburg, Groot-Brittannië, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Zwitserland. De tweede categorie slaat op mensen uit niet-West-Europese landen die zich recent vestigden in Vlaanderen, bijvoorbeeld na asiel of gezinshereniging.

[(De aanvragen moeten vóór 21 maart binnen zijn bij de Administratie Cultuur. Wie het reglement wil nalezen, haalt de tekst uit de rechterkolom.)]

Meer info over dit reglement: klik hier.
Meer info over de Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding: klik hier. Het advies van de Raad vind je in de rechterkolom.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA