Beginpagina > FOV-jaarverslag 2005 goedgekeurd


FOV-jaarverslag 2005 goedgekeurd

vrijdag 17 maart 2006

Deze voormiddag keurde de Algemene Vergadering van de FOV het jaarverslag ’05 van de Federatie unaniem goed.
De algemene ledenvergadering boog zich verder nog over het actieplan Interculturaliseren van minister Anciaux. Hugo De Blende, directeur van SoCiuS, stelde als gastspreker enkele pertinente vragen over het sociaal-cultureel volwassenenwerk in relatie met levenslang en levensbreed leren.

3FOV-jaarslag 20053 Het FOV-jaarverslag poogt - naar goede gewoonte - een overzicht te bieden van de dossiers en onderwerpen waar de belangenbehartigende federatie het afgelopen jaar mee bezig is geweest. Het document focust daarbij telkens op de [*rol en strategie*] die de FOV heeft gehanteerd en de behaalde [*resultaten*].
Verder worden in het verslag ook de [*interne en externe contacten*] van de FOV in kaart gebracht.
De bijlagen bieden een cijfermatige inkijk in de werking van de FOV: de participatie van de lidorganisaties aan de werkzaamheden van de Federatie, de indrukkende lijst van georganiseerde vergaderingen, ...
De kroon op het FOV-werk van afgelopen jaar was ongetwijfeld dat eind 2005 alle gesubsidieerde sociaal-culturele organisaties (124!) zich hadden aangesloten bij de FOV. Voor het eerst in haar vijfjarig had de federatie daarmee een [*lidmaatschap van 100%*].
(klik hier voor een overzicht van de huidige lidorganisaties).

3Actieplan Interculturaliseren3 De Algemene Vergadering van de FOV stond deze voormiddag ook even stil bij het actieplan Interculturaliseren van minister Anciaux. Adjunct-kabinetschef Guy Redig lichtte het plan voor de FOV-lidorganisaties toe.
Er werd voornamelijk gefocust op de rol en opdracht van de sociaal-culturele organisaties in het plan. Guy Redig beklemtoonde dat van de organisaties wordt verwacht dat ze [*bewust met interculturaliteit bezig zijn of blijven*]. Voor de volkshogescholen komen daar nog een "resultaatsverbintenis" bij voor wat betreft de etnisch-culturele diversiteit van hun Raad van Bestuur en een "inspanningsverbintenis" voor wat betreft de etnisch-cultureel diverse samenstelling van hun personeelsbestand.

3Sociaal-cultureel volwassenenwerk en levenslang leren3 Een andere gastspreker op de FOV-ledenvergadering was Hugo De Blende, directeur van het Steunpunt voor Sociaal-cultureel Volwassenenwerk (SoCiuS).
Hugo De Blende prikkelde de afgevaardigden van de sociaal-culturele organisaties met enkele stellingen over de positie en de toekomst van het sociaal-cultureel volwassenenwerk.
Zo stelde hij een [*kentering in het debat*] over het levenslang en levensbreed leren vast. En hoewel daar goede redenen voor zijn, betreurde De Blende het grotendeels [*afwezig blijven van het sociaal-cultureel volwassenenwerk*] op de publieke arena rond dat thema. Schort er iets aan de educatieve visie van deze sector? Zijn de organisaties te divers om samen aansluiting te vinden bij dat debat? Of beschouwt de sector zich - ten onrechte - als te klein?
Ongetwijfeld is het een uitdaging om het sociaal-cultureel volwassenenwerk duidelijker te profileren op het brede terrein van levenslang en levensbreed leren. In functie daarvan moeten de sociaal-culturele organisaties zich voornamelijk [*sterk maken op hun educatieve functie*], aldus nog De Blende.
Ook het documenteren van de omvang en het bereik van de sector lijkt hem voorlopig nog een zwakte van de sector.

[(Download in de rechterkolom het FOV-jaarverslag 2005.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA