Beginpagina > Decreetswijzigingen goedgekeurd in Vlaams Parlement


Decreetswijzigingen goedgekeurd in Vlaams Parlement

woensdag 19 april 2006

Gisterenmiddag 18 april keurde de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media unaniem een aantal decreetswijzigingen goed aan het decreet voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk. Minister Anciaux wil dat de relatie tussen de sector en de overheid gebeurt in een klimaat van communicatie en transparantie. Een poging van de FOV om in het decreet de relatie tussen sector en Administratie iets meer formeel te regelen vond geen instemming bij de parlementairen.

Met de goedkeuring van de wijzigingen (klik hier)in de Commissie Cultuur wordt de laatste klip genomen vooraleer de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement de wijzigingen eerstdaags een formeel karakter zal geven. Het jaarlijks indienen van de cruciale werkingsdocumenten vóór 1 april, de definiëring van de evaluatierol van de Administratie, de verlenging van de beleidsperiodes van vier tot vijf jaar en de vastlegging van een nieuwe evaluatiedatum (vóór 30 juni 2007) worden in het oorspronkelijke decreet ingevoegd.

Minister Anciaux neemt Administratie in bescherming

De bespreking van de decreetswijzigingen werd in de Commissie volledig getorst door de interventie van de minister van Cultuur. De minister verduidelijkte nogmaals het onderscheid tussen de kleine en de grote evaluatie en ging uitgebreid in op de evaluatie van de werking van de organisaties door de Administratie. Hij noemde die werkingsevaluatie één van de kerntaken van de Administratie. De minister bevestigde dat de evaluatiemogelijkheden (bezoeken ter plaatse aan de organisatie, controle ter plaatse van activiteiten en controle van documenten en verantwoordingsstukken) steeds moeten resulteren in een schriftelijke communicatie met de organisatie. In de regel is dit binnen de drie maanden, behalve in het geval van de controle van de documenten, waarvoor geen termijn is bepaald. De minister vindt het niet haalbaar voor de Administratie om binnen de drie maanden feedback te geven op de ingestuurde documenten van de 127 erkende en gesubsidieerde organisaties. Hij is ook van oordeel dat dergelijke verplichting het risico inhoudt dat de evaluatie te sterk zou gefragmenteerd worden. Flagrante opmerkingen moeten evenwel sneller worden bezorgd dan het voorziene finale evaluatiedocument.

Pleidooi voor een goede relatie

De minister zei wel oren te hebben naar de motieven van de organisaties, die pleiten voor een meer formele benadering. De FOV had in de voorbije dagen immers bij de minister en de parlementsleden aangedrongen om toch een schriftelijke feedback te geven op ingediende jaarplannen en jaarverslagen. De minister ging daar dus uiteindelijk niet op in. Toch wil hij de relatie tussen sector en Administratie anders. Hij formuleerde het zo: “Zowel de sector als de administratie staan voor de uitdaging om op een zeer dynamische, continue en duidelijke manier met elkaar te communiceren. Deze -voor velen- nieuwsoortige relatie tussen het werkveld en de overheid wil ik ten volle ondersteunen. Niet door regeltjes, maar wel door voortdurend aan te sturen op een klimaat van communicatie en transparantie”.
Bart Caron, vroegere Kabinetschef van de minister en nu Spirit-parlementariër, trad zijn vroegere baas bij en kon de ongerustheid van de sector enigszins begrijpen. Hij zocht een passend synoniem voor de vaststelling dat de organisaties zich willen “indekken en veilig stellen” tegen bepaalde eventualiteiten. Volgens Caron heeft iedereen er baat bij dat niet te veel procedures worden vastgelegd. Te strikte formele regels zouden volgens hem het systeem uithollen.

Unaniem achter de wijzigingen

De behandeling van de decreetswijzigingen eindigde uiteindelijk in mineur. Jos Stassen (Groen!) was wel van oordeel dat er meer formele afspraken in het decreet moesten ingeschreven worden. Dit staat volgens hem een meer kwalitatieve verhouding tussen sector en Administratie niet in de weg. Stassen verweet de meerderheid dat ze niet de nodige tijd nam om de decreetswijzigingen te behandelen. Stassen stapte boos uit de vergadering, zodat het pad vrij lag voor een snelle stemming over de voorgestelde wijzigingen. De volksvertegenwoordiging stemde in met het regeringsontwerp.

[(De integrale tussenkomst van minister Anciaux in de Commissie Cultuur is net zoals de ontwerptekst met de goedgekeurde wijzigingen te consulteren in de rechterkolom.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA