Beginpagina > Federale regeldrift smoort enthousiasme verenigingsleven


Federale regeldrift smoort enthousiasme verenigingsleven

dinsdag 16 mei 2006

Eind april verwoordde minister Anciaux in diverse kranten zijn onvrede over de federale regeldrift en de administratieve overlast die het Vlaamse verenigingsleven overwoekeren. De cultuurminister vroeg vorige week in een open brief zijn aanklacht te ondersteunen en die verder te verspreiden.

In een nota bij de open brief wordt door de minister de [*probleemstelling*] ontrafeld en een [*plan van aanpak*] geformuleerd.
De vrijwilligerswet, de billijke vergoeding, Sabam, de cultuurcheques, ... zijn enkele voorbeelden van regelgeving die door de minister als "storend, bedreigend en verontrustend" worden ervaren.

3Federale stoorzender3 Federale wetten en regels zorgen volgens Anciaux steeds meer voor "[*onrust, onvrede en onduidelijkheid*]" binnen de brede culturele sector. De titel van Anciaux’ nota is veelzeggend: ‘Federale regelgeving systematische stoorzender voor het Vlaams cultuur-, jeugdwerk-, en sportbeleid’.

3Probleemstelling3 Het uitgangspunt van de minister is dat regels het verenigingsleven overspoelen. Ze neigen naar bureaucratie, zijn niet aangepast aan de praktijk van het werkveld, leiden tot meer kosten en zijn soms echt onduidelijk.
De cultuurminister bestempelt het [*ontbreken van een overlegcultuur*] bij de federale overheid als een belangrijke oorzaak van deze ontwrichting.

3Oplossingen3 Zijn voorgestelde plan van aanpak omvat drie stappen:

  • 1. Via een agendering van de problematiek op het [*overlegcomité*] tussen federale en gemeenschaps-/gewestregeringen, beoogt Anciaux een verplichte advisering van de Vlaamse overheid bij de uitvaardiging van nieuwe wetten.
  • 2. Bij uitblijven van enig resultaat, zullen [*belangen- en bevoegdheidsconflicten*] worden ingeroepen.
  • 3. Tenslotte zou de ontwikkeling van een dossier voor de herziening van de [*Bijzondere Wet op de hervorming van de Instellingen*] minimaal moeten uitmonden in een sluitende overleg- en besluitvormingsprocedure.
    Met het oog op de regeringsonderhandelingen na de federale verkiezingen in 2007 wil de minister eveneens onderzoeken welke bevoegdheden kunnen worden overgeheveld.

3Illustratie3 Ter illustratie worden in de nota probleemdossiers beknopt toegelicht. Ook een en ander werd door de minister becijferd. Opmerkelijk is zijn [*kostenplaatje*] van de federale regeldrift.
Een beperkte simulatie van het kosteneffect van een aantal maatregelen leert, volgens de minister, dat de vrijwilligerswet, de billijke vergoeding, Sabam, de fiscale aftrekbaarheid voor bepaalde sport- en jeugdactiviteiten, de leurvergunning en de regelgeving omtrent voedingsmiddelenhygiëne het verenigingsleven 76 miljoen euro aan mensuren (vrijwilligers en beroepskrachten) kost.

[(Download in de rechterkolom de nota ‘Federale regelgeving systematische stoorzender voor het Vlaams cultuur-, jeugdwerk-, en sportbeleid’van Cultuurminister Anciaux.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA