Beginpagina > Rapport over verzekeringen


Rapport over verzekeringen

woensdag 17 mei 2006

Door de ministers Vervotte (Welzijn, Gezondheid en Gezin) en Anciaux (Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel) werd na enige tijd stilzwijgen het eindrapport ’Verzekeringen & Vrijwilligerswerk’ vrijgegeven. Beide ministers hadden aan het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk een studieopdracht gegeven over de problematiek van verzekeringen voor organisaties met vrijwilligers. Het rapport bevat een reeks van aanbevelingen en voorstellen ten behoeve van de overheid, de verzekeringsmaatschappijen, de betrokken sectoren en hun federaties.

3Korte onderzoekstijd3 Tussen 1 oktober 2005 en 23 februari 2006 werkte het [*Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk*] op een projectmatige manier aan een onderzoek naar ‘verzekeringen in het vrijwilligerswerk’. De werkzaamheden werden mede opgevolgd door een stuurgroep, waaraan An Vrancken (Vrouwen met Vaart) namens de FOV participeerde.

3Veel knelpunten3 Het onderzoeksrapport bleef enige tijd in de schuiven van de ministers Vervotte en Anciaux zitten, nadat ze gezamenlijk een pleidooi hadden verspreid voor het uitwerken van een [*modelpolis verzekeringen*]. De uitwerking van zo’n modelpolis is overigens een van de suggesties in het onderzoeksrapport.
Het rapport brengt daarnaast verslag uit over de [*bevraging*] bij diverse actoren (verzekeringsmaatschappijen, lokale besturen, organisaties). De knelpunten worden opgelijst (gebrekkige kennis van de verzekeringsmaterie, probleem occasionele vrijwilligers, territoriale reikwijdte, omschrijving verzekerde activiteiten, definitie van ‘organisatie’, verzekeringsjargon, uitsluitingen, franchises, andere risico’s). Het rapport eindigt met een trits [*aanbevelingen*] ten behoeve van de verschillende actoren.

3Bruikbaar voor federale wetgeving3 Tegen de achtergrond van de impasse van het federale beleidsniveau bij het realiseren van het verzekeringsluik binnen de vrijwilligerswet, is het rapport natuurlijk lezenswaard. De federale opties zullen hoe dan ook kunnen getoetst worden aan de aanbevelingen in het Vlaams rapport.

[(Minister Verwilghen en andere belangstellenden kunnen het rapport in de rechterkolom inkijken.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA