Beginpagina > 10 jaar Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS)


10 jaar Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS)

donderdag 18 mei 2006

De sociaal-culturele beweging KMS vierde afgelopen dinsdag haar tienjarig bestaan met een forum over intercultureel samenleven. Op dit forum werd ook de persverse publicatie over diversiteitsmanagement verspreid. De informatiefolder stelt vier soorten initiatieven voorop die in het kader van een diversiteitsbeleid binnen een organisatie kunnen worden genomen. Daarnaast worden de tien meest voorkomende valkuilen bij het realiseren van een diversiteitsbeleid belicht.
KMS ondersteunt organisaties bij het uitvoeren van een diversiteitsanalyse en bij het opstellen van een diversiteitsplan.

3De interculturele werf3 Het forum ging van start met een inleiding door Erwin Jans, auteur van het boek “ Interculturele intoxicatie”, waarbij hij enkele visies over[* interculturele interactie*] en diversiteit belichtte. Dit gaf voldoende stof voor een debat met drie invalshoeken: de ondernemingen (Ivo Clerix,directeur VKW), het onderwijs (Mieke Van Hecke, Directeur-Generaal VSKO) en de arbeidersbeweging (Jan Renders, voorzitter ACW).
Voor het welslagen van een diversiteitsbeleid wordt gezocht naar [*gesprekspartners binnen allochtone gemeenschappen en migrantenverenigingen*] die een brugfunctie kunnen vervullen. In de verschillende gesprekken werd het belang aangehaald van een kwalitatieve aanpak: sensibilisering, zoeken naar voldoende draagvlak, mentaliteitswijziging. Een kwantitatieve aanpak waarbij quota en normen worden opgelegd door de overheid werd door de genodigden eerder afgewezen.

3Plannen voor de toekomst3 De panelleden maakten op het forum hun interculturele plannen bekend.
De arbeidersbeweging engageert zich om interculturaliteit te bevorderen door [*meer allochtone personeelsleden*] aan te werven en sterkere gestructureerde contacten met migrantenverenigingen uit te bouwen.
Vanuit de ondernemingswereld wordt aangestuurd op een grondige [*mentaliteitswijziging*], het verhogen van de werkzaamheidsgraad bij allochtonen en het analyseren van interculturele drempels en uitsluitingsmechanismen bij individuele ondernemers.
Binnen het katholieke onderwijs wordt gepoogd de [*leerachterstand*] op te lossen, te waken over de [*solidariteit*] in katholieke scholen en te zoeken naar een poel van [*allochtone leerkrachten*] die als brugfiguur kunnen optreden tussen allochtone en autochtone gemeenschappen.

3Het impulsbeleid van de Vlaamse Gemeenschap3 In verschillende beleidsmaatregelen worden door de Vlaamse Gemeenschap aspecten van diversiteit geïntegreerd. Michiel Van de Voorde, coördinator ’evenredige arbeidsmarktdeelname en diversiteit’ bij de Vlaamse Gemeenschap, gaf tijdens zijn uiteenzetting op het KMS-forum weer dat de Vlaamse Gemeenschap 9,5 miljoen euro voorziet voor onder meer de [*aanwerving van een 200-tal diversiteitsconsulenten*]. Volgens hem moet er voldoende evenwicht zijn tussen het impulsbeleid en het reguliere beleid (mainstreamen). Tegen 2010 kansengroepen evenredig laten participeren op de arbeidsmarkt is volgens Van de Voorde geen realistische timing. Er zijn nog heel wat stappen nodig om de [*betrokkenheid van kansengroepen*] op de arbeidsmarkt te vergroten.

3Diversiteit meten3 Om het diversiteitsbeleid op te volgen, te evalueren en effecten te meten, is er nood aan [*monitoring*]. Momenteel is nog te weinig know-how aanwezig bij de overheid om te toetsen in welke mate een organisatie doordrongen is van diversiteit.

De publicatie Diversiteit kan aangevraagd worden bij:

KMS
kms@kms.be
T 02/502.11.28
(kostprijs: 2.50 euro)


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA