Beginpagina > Opleidingscheques voor iedereen?


Opleidingscheques voor iedereen?

woensdag 31 mei 2006

Goed opgeleide mensen hebben een stapje voor op de arbeidsmarkt. Maar regelmatig bijleren kost geld. Om die drempel te verlagen, riep de Vlaamse overheid enkele jaren geleden de opleidingscheques in het leven. Werknemers die in Vlaanderen of Brussel wonen, kunnen die cheques bij de VDAB aanvragen en betalen zo slechts de helft voor een opleiding of vorming.
Maar niet iedereen maakt evenveel gebruik van de opleidingscheques. Dat blijkt uit cijfers van het Steunpunt Werkgelegenheid, Arbeid en Vorming.

3Het succes van opleidingscheques3 In 2005 kochten 146.000 werknemers opleidingscheques aan voor het volgen van een opleiding. Dit is een [*stijging*] van 12,7% ten opzichte van 2004. Vooral [*computeropleidingen en talen*] zijn populair. Maar dragen opleidingscheques bij tot de brede inzetbaarheid van de werknemers op de arbeidsmarkt?

3Opvallende verschillen bij de aanvragers3 Bij de aanvragers zijn mannen, laaggeschoolden en niet-Belgen ondervertegenwoordigd in verhouding tot hun aandeel in de totale werknemerspopulatie. Opleidingscheques zijn vooral [*fel begeerd bij vrouwen*]. Het aantal vrouwelijke aanvragers stijgt met het opleidingsniveau.
Los van sekse, ligt het [*aandeel laaggeschoolde aanvragers*] met 14,4% lager dan hun aandeel in de totale werknemerspopulatie (24.8%).
Niet-Belgen maken slechts 2% van de aanvragers uit, terwijl ze voor 6,6% deel uitmaken van de totale werknemerspopulatie.

3Het systeem van opleidingscheques in vraag?3 Al van bij de start van de opleidingscheques worden [*vraagtekens*] geplaatst bij het doel, de effectiviteit en de (ver)spreiding ervan (zie ook vorige berichtgeving).
Het systeem van de opleidingscheques zal binnenkort worden besproken tijdens het [*debat*] dat Vlaams minister van Werk, Frank Vandenbroucke, zal houden in het kader van de “Competentieagenda 2010” met uitdagingen op het vlak van competentieontwikkeling, doelstellingen en acties van de overheid en de sociale partners.

3Opleidingscheques en sociaal-cultureel volwassenenwerk3 Erkende en gesubsidieerde sociaal-culturele vormingsinstellingen, vormingsdiensten en volkshogescholen kunnen sinds 2004 ook ’opleidingcheques voor werknemers’ aanvaarden voor de [*sociaal-culturele vormingsactiviteiten*] die zij organiseren. Welk [*effect*] de cheque heeft op het bereik van deze specifieke organisaties is nog niet onderzocht.

[(Meer info over het gebruik van de ’opleidingscheques voor werknemers’ vind je op de website van het Steunpunt WAV.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA