Beginpagina > Rechte lijn voor vrijwilligerswet?


Rechte lijn voor vrijwilligerswet?

dinsdag 6 juni 2006

De Commissie Sociale Zaken van de Kamer van Volksvertegenwoordigers bespreekt vandaag opnieuw de vrijwilligerswet. Als alles meezit vindt de artikelsgewijze stemming over een resem wetswijzigingen plaats. Nadien zou de voltallige Kamer op 8 juni (deze week donderdag) groen licht kunnen geven aan een sterk bijgestuurde wet. De wet zou in voege treden op 1 augustus, behalve voor het onderdeel aansprakelijkheid en verzekeringen. Dat luik zou pas ingaan op 1 januari 2007.

3Veel overleg3 Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar uiteindelijk lijkt de kogel toch door de kerk. De paarse meerderheid kwam in de Federale Kamer intern en ook met de christen-democraten tot een [*akkoord over een bijgewerkte vrijwilligerswet*].
In de voorafgaande weken was druk overleg gepleegd. Vanuit de culturele sector was bij de Kamerleden aangedrongen op een aantal drastische wijzigingen van de wet. In overleg en samenwerking met de werkgeversfederatie Sociare had het Intersectoraal Overleg Cultuur (ISOC) diverse contacten met Kabinetten en parlementsleden uit verschillende fracties. Bij het ISOC zijn de voornaamste culturele actoren betrokken, die vaak vrijwilligers in hun werking inschakelen. Ook vanuit het Steunpunt voor Vrijwilligerswerk werden de politici benaderd met wijzigingsvoorstellen.

3Een wet met een gewijzigde inhoud3 Na een paar zittingen van de Kamercommissie Sociale Zaken en een reeks van [*amendementen*] op de oorspronkelijk ingediende wijzigingsvoorstellen, lijkt het dossier nu toch op een acceptabele manier te landen.
In de wet wordt een onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten verenigingen. De [*feitelijke verenigingen*] worden nauwkeuriger gedefinieerd en de verplichte opmaak en verspreiding van de organisatienota wordt vervangen door een [*informatieplicht*] van de organisaties aan de ingeschakelde vrijwilligers. De organisatie informeert de vrijwilligers over de doelstellingen van de organisatie, de afgesloten verzekeringen, de eventuele vergoedingen en over de geheimhoudingsplicht.
In de wet wordt ook de [*aansprakelijkheid*] van de vrijwilligers geregeld en wordt een verplichting opgelegd aan de (grotere) organisaties om een [*verzekeringscontract*] af te sluiten tot dekking van de risico’s van het vrijwilligerswerk. De gemeenten en provincies zullen de organisaties informeren over de verzekeringsplicht. De overheid zal ervoor zorgen dat (vooral kleinere) organisaties zullen kunnen aansluiten bij een [*collectieve polis*]. In het najaar wordt de verzekeringsclausule verder uitgewerkt.
De toepassing van de [*arbeidswetgeving*], die behoudens uitzonderingen, in de basistekst was opgenomen, wordt geschrapt, net zoals de [*kwartaalgrens*] van 600 euro (te indexeren) voor de vergoeding van het vrijwilligerswerk.

De wet gaat, indien alles loopt zoals gepland, in op [*1 augustus 2006*]. De aansprakelijkheidsbepalingen en de bepalingen over de verplichte verzekering vinden ingang per 1 januari 2007.
Vanuit de culturele sector was bij de politici aangedrongen om de wet in zijn geheel op 1 januari 2007 te laten ingaan. Daar hadden de indieners evenwel geen oren naar. Een tweede uitstel was voor hen not done. De organisaties zullen in de komende weken schikkingen moeten treffen om hun [*vrijwilligers op de gepaste manier te informeren*]. Dit kan nu via een nota, via de website, via een gesprek, via aanplakking en op alle andere mogelijke manieren. Er geldt in andere woorden een informatieplicht, maar de vorm wordt vrij gekozen.

[(De uiteindelijke tekst van de vrijwilligerswet, wordt na goedkeuring, via de FOV-website verspreid. Hou het deze week in de gaten.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA