Beginpagina > Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding en lokaal cultuurbeleid


Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding en lokaal cultuurbeleid

dinsdag 6 juni 2006

De Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding bracht zopas een advies uit over een wijzigend uitvoeringsbesluit bij het decreet ter stimulering van een kwalitatief en integraal lokaal cultuurbeleid. De wijziging zorgt voor de opvolging van het planlastdecreet dat eerder in het Vlaams Parlement werd goedgekeurd. Intussen zet een rapport van het Instituut voor de Overheid het hele planningsverhaal op de helling.

3Ook plannen voor bibliotheken en cultuurcentra3 In het wijzigingsbesluit wordt veel aandacht gegeven aan de invulling van de [*beleidsplanning*], zoals die in een vereenvoudigde vorm werd vastgelegd na wijziging van het decreet voor het lokaal cultuurbeleid.
Vooral de mogelijkheid om in het cultuurbeleidsplan van de gemeente een [*apart luik te voorzien voor het cultuurcentrum en/of de bibliotheek*] springt in het oog. Vanuit verschillende actoren uit de betreffende sectoren was daar sterk op aangedrongen.
Ook werd vanuit de Raad aangedrongen op de mogelijkheid om onvolledige dossiers alsnog binnen een periode van 10 werkdagen aan te vullen.

3Plannen en nog eens plannen3 Door het Instituut voor de Overheid (verbonden aan de KU Leuven) werd zopas een studie [*‘planlast lokale besturen’*] gepubliceerd. De studie kwam er in opdracht van Marino Keulen, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering en past in een onderzoek naar de vermindering van de planlast voor de lokale besturen.
In de studie wordt een analyse-instrument voorgesteld voor de doelmatigheid van lokale planverplichtingen. Het instrument werd in het kader van het onderzoek toegepast op drie Vlaamse beleidsdomeinen: [*stedenbeleid, jeugdwerkbeleid en mobiliteitsbeleid*]. De doelmatigheid van de Vlaamse planverplichting op deze drie terreinen werd vervolgens concreet getoetst in drie steden en gemeenten (Gent, Leuven en Heuvelland).
Vervolgens werden 3 [*toekomstscenario’s*] uitgewerkt. De voorkeur gaat uit naar een scenario waarbij [*alle sectorale planverplichtingen worden afgeschaft*]. In dat scenario kunnen de lokale besturen immers autonoom beslissen welke plannen zij opmaken en op welke wijze.

[(Zorgt het rapport voor de spreekwoordelijke steen in de kikkerpoel? Het rapport is downloadbaar via de webstek van het Instituut voor de Overheid.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA