Beginpagina > Vlaamse reissector: nieuw wettelijk kader


Vlaamse reissector: nieuw wettelijk kader

dinsdag 13 juni 2006

Sociaal-culturele volwassenenorganisaties die zonder commerciële doeleinden en incidenteel een reis organiseren, zijn vrijgesteld van de reisvergunningsplicht. Deze bepaling is opgenomen in het voorontwerp van decreet tot regeling van het statuut van de Vlaamse reisbureaus dat op 9 juni werd goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Dit gebeurde op initiatief van Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois.

Het wettelijke kader van de reisbureausector dateert van 1965 en strookt niet meer met de recente ontwikkelingen in de reissector.
Het goedgekeurde voorontwerp van decreet definieert duidelijker de reisbureauactiviteiten, maakt een krachtdadige aanpak van misbruiken mogelijk, expliciteert wie niet onder de vergunningsplicht valt en stelt hogere kwaliteitseisen.

3Geen achterpoortjes meer3

Het nieuwe decreet bepaalt dat voortaan een vergunning als reisbureau vereist is wanneer men reizen of logies van derden aanbiedt of een combinatie van reizen met logies.

3Wie is vrijgesteld?3

De jeugd-, sport-, en cultuursector werden betrokken bij de totstandkoming van het decreet en hebben een vrijstelling van de vergunningsplicht kunnen bedingen. Op die manier worden ondermeer schooluitstappen, reisinitiatieven van verenigingen en scouts- of chirokampen niet onmogelijk gemaakt.
Wie is vrijgesteld?

  • Organisatoren van reizen, korter dan 24 uur, zonder logies en zonder vliegvervoer
  • Exploitanten van logies die excursies organiseren van minder dan 24 uur, zonder vliegvervoer
  • Iedereen die zonder commerciële doeleinden en incidenteel een reis organiseert
  • Diegenen die, zonder commerciële doeleinden en in het kader van hun onderwijstaken of van hun jeugd-, sport-, cultuur-, welzijns-, gezondheids- of volwassenenwerk, een reis organiseren
  • Activiteiten van Toerisme Vlaanderen
  • Erkende gemeentelijke, provinciale of regionale toeristische entiteiten, op voorwaarde dat de reizen of logies hoofdzakelijk beperkt zijn tot hun grondgebied

3Hogere kwaliteitseisen of meer bureaucratie?3

Alle verantwoordelijken van een reisbureau moeten voldoen aan een reeks voorwaarden inzake beroepsbekwaamheid. Welke precies, wordt later nog bepaald. Op die manier heeft de consument meer zekerheid over een kwalitatieve dienstverlening en is het reisbureau beschermd tegen mislukkingen.
Dit valt niet in goede aarde bij de federale regering die een dergelijke maatregel een belemmering vindt voor de groei van nieuwe bedrijven en een corporatistische afscherming van de sector. “De federale regering schaft de stroeve vestigingswet af, de Vlaamse Regering gaat ze dan eens gauw opnieuw invoeren”, aldus de federale staatssecretaris Vincent Van Quickenborne.

3Hoe verder?3

Recent bracht de Raad voor Cultuur een advies uit over het ontwerpdecreet van minister Bourgeois. Het voorontwerp van het nieuwe decreet op de reisbureaus wordt nu voor advies bezorgd aan de SERV, vervolgens aan de Raad van State. Daarna komt het terug op de regeringstafel voor een definitieve goedkeuring en gaat de tekst naar het Vlaams Parlement.

3Meer info3 Meer info op www.toerismevlaanderen.be.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA