Beginpagina > Een zomer zonder sport- en cultuurcheques


Een zomer zonder sport- en cultuurcheques

vrijdag 30 juni 2006

Naast opleidingscheques, maaltijdcheques, geschenkcheques ... komen er binnenkort ook sport- en cultuurcheques. Die beslissing nam de federale ministerraad eerder dit jaar. De nieuwe cheques zouden sinds deze maand in omloop moeten zijn. Onenigheid over de toepassingsmodaliteiten van de cheques zorgt ervoor dat werknemers hun eerste sport- en cultuurcheques wellicht veel later zullen krijgen. De cheques zullen ook in het sociaal-cultureel volwassenenwerk kunnen worden gebruikt.

3Sport- en cultuurcheques?3 De nieuwe sport- en cultuurcheque is [*een mogelijke beloning*] van een werkgever voor de werknemer. Vergelijkbaar met de maaltijdcheque en de geschenkcheque zal dit als fiscaal voordelig extraatje gelden bovenop het loon van de werknemer.
Tijdens de [*begrotingsopmaak 2006*] ging de regering ermee akkoord dat een werkgever aan een werknemer een sport- en cultuurcheque kan aanbieden die [*vrij is van sociale zekerheidsbijdragen*].

3Geen sport- en cultuurcheques voor de zomer3 "Vanaf [*juni 2006*] kunnen alle werkgevers een cultuur- en sportcheque aan hun werknemers overhandigen voor een maximale waarde van 100 euro per jaar."
Dat staat te lezen op de website van Accor Services (www.accorservices.be). Een gelijkaardig misleidend bericht staat ook op de site van Sodexho (www.sportandculturebysodexho.be).
Accor Services en Sodexho zijn twee bedrijven die zullen instaan voor het leveren en verwerken van de nieuwe sport- en cultuurcheques. De cheques in kwestie zijn er echter nog niet. Ze zijn ook niet meer te verwachten voor of tijdens de zomermaanden. Zo zullen de cheques dan ook de start van het nieuwe cultuurseizoen missen.

3Waar kan je met de cheques betalen?3 De betrokken minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid (Rudy Demotte) en zijn Vlaamse collega bevoegd voor Cultuur en Sport (Bert Anciaux) lijken het niet helemaal eens te zijn over de [*toepassing van de sport- en cultuurcheques*]. Moeten de cheques kunnen worden gebruikt voor "grote en kleine evenementen", zoals de Accor-website schrijft? Ook als die commercieel van aard zijn? Of moet de cheques in de eerste plaats te gebruiken zijn in de door de overheid [*erkende en/of gesubsidieerde sport- en cultuurhuizen*]? Een voorlopig [*ontwerp van Koninklijk Besluit*] lijkt dat laatste te verkiezen. Dit ligt ook in de lijn van de toelichting bij het wetsvoorstel ’ter invoering van de sport- en cultuurcheques’ dat op 25 maart 2004 werd ingediend in de Senaat:

"De cheques mogen worden ingewisseld bij de instellingen die een voorafgaand akkoord hebben gesloten met de uitgevers van de sport- en cultuurcheques. De cheques kunnen enkel worden ingeruild bij instellingen, verenigingen en handelszaken die erkend zijn door de gemeenschappen, de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, de provincie of de gemeente."

Ondanks het feit dat hierrond nog geen echte beslissing viel, zijn Accor en Sodexho al druk bezig sport- en cultuurorganisaties warm te maken zich als erkende sport- en cultuurverstrekker aan te dienen. De Sodexho-website heeft al een lijst met [*meer dan 2000 aanvaardingspunten*] klaar.

3Cultuurcheques voor sociaal-cultureel volwassenenwerk?3 Het spreekt voor zich dat werknemers met hun sport- en cultuurcheques ook bij erkende sociaal-culturele organisaties zouden moeten kunnen aankloppen. Minister Anciaux liet informeel al weten dat ook zo te zien.
Op de lijst van aanvaardingspunten op de Sodexho-website blinken de [*sociaal-culturele organisaties*] echter voorlopig uit door [*afwezigheid*]. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de erkende cultuur- en gemeenschapscentra. Hopelijk wordt dit nog rechtgezet vooraleer de cheques definitief in gebruik zijn.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA