Beginpagina > Begrotingsaanpassing goedgekeurd


Begrotingsaanpassing goedgekeurd

donderdag 6 juli 2006

In het Vlaams parlement werd op 28 juni de aanpassing van de begroting 2006 meerderheid tegen oppositie goedgekeurd. Voor de sociaal-culturele sector wijzigt er nauwelijks iets. Alleen in de Commissie Cultuur viel een en ander te noteren voor de begrotingsdebatten van de komende jaren. Het verslag van de commissiebesprekingen bevat een aantal merkwaardige en interessante passages.

Naar jaarlijkse gewoonte werd in het Vlaams parlement net voor het parlementair zomerreces gestemd over de aanpassing van de begroting. Veel fundamentele discussies gingen daar in de plenaire zitting niet aan vooraf. De Commissiewerkzaamheden waren meer gestoffeerd. We berichtten eerder al over de Commissiebespreking. Nu het definitieve commissieverslag beschikbaar is, kunnen we putten uit een rijke oogst merkwaardige tussenkomsten en toezeggingen.

3Indexeringen3

“De heer Steven Vanackere wil niet ingaan op de precieze bedragen van al die indexeringen. Hij merkt immers dat de minister de politieke wens heeft om de instellingen binnen zijn subsidiesector te beschermen tegen inflatie, zoals dit tijdens de begrotingsbesprekingen van november werd gevraagd. Hij neemt aan dat de minister dat correct heeft gedaan, maar meent dat de begroting, ook wat dit aspect betreft, transparanter zou moeten worden opgesteld. Voor loongebonden sectoren zou het indexeren van de bedragen bijna een automatisme moeten zijn. Het is ongepast dat voor instellingen waarmee een beheerscontract werd afgesloten, een soort van sluipende sanering zou worden doorgevoerd door een niet volledig doorrekenen van de indexering. Hij meent dat het goed zou zijn als het indexeringsmechanisme ook in de toelichting zou vermeld worden, zodat de gesubsidieerde instellingen weten hoe de indexering werd berekend. Op deze wijze zou een begrotingsdocument nog aan kracht winnen.
Minister Bert Anciaux verklaart zich bereid om in de toekomst te zorgen voor meer duidelijkheid. Indexeringen werden in het verleden inderdaad soms wel eens gebruikt om een aantal problemen op te lossen. Dit is in de begrotingscontrole 2006 echter niet het geval."

3Aparte allocaties3

"Betreffende subsidies aan organisaties voor sociaal-cultureel volwassenenwerk, programma 45.20, basisallocatie 33.04, dringt de heer Steven Vanackere aan op meer duidelijkheid. Hij dringt aan op een splitsing van deze basisallocatie, waarbij duidelijk kan worden opgemaakt welk subsidiebedrag nu precies aan de verenigingen, aan de vormingsinstellingen, aan de bewegingen, aan het steunpunt of aan de federatie van vormingsdiensten voor personen met een handicap worden toegekend. Momenteel is basisallocatie 33.04 een globale pot, waarbij aan de buitenwereld niet bekend is wie welke subsidie krijgt.(..)
Betreffende de subsidies aan organisaties voor sociaal-cultureel volwassenenwerk herinnert de heer Stassen zich de oorspronkelijke optie om de subsidiëring via één globale basisallocatie te verlenen zonder verdere opsplitsingen, om later eventueel terug verschillende basisallocaties te creëren. Hij informeert of de minister dat van plan is en zo ja tegen wanneer. Spreker begreep ook dat er in deze sector geen indexering werd doorgevoerd. (..)
Inzake subsidies aan organisaties voor sociaal cultureel volwassenenwerk stelt de minister dat er een indexering van 16.000 euro werd doorgevoerd, al komt die inderdaad beperkt tot uiting in de begrotingscontrole. Dat is het verschil tussen de reeds toegekende indexering bij de initiële begrotingsopmaak en het verschil omwille van het overschrijden van de spilindex. De minister wenst in te gaan op de vraag van het parlement om de basisallocatie 33.04 van programma 45.20 vanaf 2007 op te splitsen in drie basisallocaties. Dit zal inderdaad de transparantie verhogen. Dit neemt echter niet weg dat er bij de beoordelingsronde verschuivingen tussen de velden onderling mogelijk blijven".

3FOV3 "Betreffende subsidies aan de FOV op basisallocatie 33.07 verwijst de heer Steven Vanackere naar de toelichting van de minister die nieuwe middelen toezegt via de winstverdeling van de Nationale Loterij. Hij beloofde immers meer middelen die hij echter in de initiële begroting vergat in te schrijven. De minister stelt tien percent in het vooruitzicht, en dus ongeveer 24.000 euro. De FOV rekent echter op basis van een studie op een bedrag van 50.000 euro. Spreker dringt dan ook aan dat de minister dit nog eens grondig zou bekijken. Als de minister werkelijk van plan is om de problemen van de FOV op te lossen, waarom zou dat dan niet meteen kunnen worden aangepast in de begroting via een amendement?
Minister Bert Anciaux antwoordt dat het zeer moeilijk is om reguliere middelen te vermengen met subsidies vanuit de winstverdeling van de Nationale Loterij. Bij de initiële begrotingsopmaak staan die middelen altijd als een provisioneel krediet op een ander programma, namelijk bij Financiën. Men kan de middelen van de Nationale Loterij immers niet vooraf oormerken. Volgens de overheveling van het percentage winst van de Nationale Loterij is dit afhankelijk van de winstberekening die over het jaar daarvoor wordt berekend. In het begin van het jaar heeft men daar dus een pro memorie bedrag of een provisioneel bedrag dat vermoedelijk ongeveer hetzelfde is als het jaar daarna. Het is niet wenselijk om provisionele middelen te vermengen met reguliere middelen. Daarom werd voor de huidige oplossing gekozen. Vanaf 2007 zal de minister daarvoor structurele middelen uittrekken."

[(Het integrale commissieverslag is te consulteren in de rechterkolom.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA