Beginpagina > Pennenstrijd over beoordelingscommissies


Pennenstrijd over beoordelingscommissies

vrijdag 1 september 2006

Tijdens de regenachtige maand augustus ontspon zich in de geschreven media een pittige discussie over de rol en de bevoegdheid van de adviescommissies in het Vlaams cultuurbeleid. Zijn die adviescommissies eigenlijk beoordelingscommissies of is hun invloed op het uiteindelijke oordeel eerder gering? We zetten de argumenten even op een rijtje.

3Het begon met Sfinks3 Begin augustus kwamen de beoordelingscommissies, die inhoudelijke adviezen geven over mogelijke subsidies, in de krant De Standaard op het voorplan.
Aanleiding voor de discussie was het oorspronkelijk negatieve commissieoordeel over het Sfinksfestival, dat tenslotte toch gesubsidieerd werd door cultuurminister Bert Anciaux.
Koen T’Sijen, kamerlid voor Spirit en de voormalige woordvoerder van Anciaux, spreekt in de krant zijn twijfels uit over de [*competenties*] en de [*betrokkenheid*] van de adviserende commissieleden. Hij verwijst ook naar Anciaux die blijkbaar ook niet gelukkig zou zijn met de beoordelingen van zijn commissies.

3Het klinkt niet als muziek in de oren3 Herman Baeten, voorzitter van de beoordelingscommissie Muziek, reageert in een opiniestuk in De Standaard van 8 augustus. Hij gaat ervan uit dat er een gecoördineerde actie bezig is om de beoordelingscommissies voor het kunstendecreet te beschadigen en klaagt de [*politisering van de subsidies*] aan. Volgens Baeten is er een totaal gebrek aan respect voor de competenties en het [*harde werk van de beoordelingscommissies*].

"De beoordelingscommissies worden op geen enkel moment geconsulteerd in de beslissingsfase waardoor de subtiele keuzes die werden gemaakt niet kunnen afgewogen worden."

De adviezen van de commissie zijn niet bindend. Anciaux heeft het recht om bij te sturen, maar volgens Baeten wordt er [*buiten verhouding bijgestuurd*] (vooral voor projectsubsidies). Baeten is ontgoocheld over het niet reageren van minister Anciaux als zwaar wordt uitgehaald naar beoordelingscommissies. Het nut van de beoordelingscommissies mag volgens Baeten in twijfel getrokken worden, maar in een open debat.

3Nota aan de minister3 Ook de voorzitter van de Raad voor de Kunsten, Johan Thielemans, verklaart dat heel wat [*commissieleden zich miskend voelen*], maar gaat niet mee in het lobbyverhaal van Baeten.

"Hoewel Anciaux de gewoonte heeft het gros van de adviezen te volgen, als hij ervan afwijkt, doet hij dat zonder motivatie."

De Raad heeft een nota aan de minister overgemaakt waarin gevraagd wordt aan minister Anciaux te communiceren over zijn subsidiebeslissingen.

3Politieke wrevel3 Vlaamse parlementsleden Eric Van Rompuy (CD&V) en Jos Stassen (Groen!) verwijten Anciaux dat hij te veel zijn eigen koers vaart. Ook Vlaams volksvertegenwoordiger Steven Vanackere (CD&V) vindt dat Anciaux zijn [*beslissingen moet motiveren*] en beter met de commissies moet communiceren.
Dany Vandenbossche (Sp.a) daarentegen neemt het op voor Anciaux.

"Ook in de commissie wordt gelobbyd. Niet alle beslissingen worden daar genomen op basis van kwaliteit. Men moet erkennen dat de experts nauw verbonden zijn met orkesten en instellingen waarover ze oordelen."

3Eind goed al goed?3 Ook Anciaux zelf weerlegt hierop in De Standaard de kritiek van Baeten. Hij bevestigt ook dat hij zijn engagement ten opzichte van de commissies duidelijk(er) wil maken. Anciaux betwist tenslotte dat hij zich meer zou laten leiden door lobbywerk dan door zijn adviescommissies:

"De lobbyisten krijgen te veel aandacht in de media. Zo beďnvloeden ze het globale beeld van het subsidiebeleid, dat er nochtans goed uitziet. Koen T’Sijen heeft er te veel een politieke aangelegenheid van gemaakt," aldus Bert Anciaux.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA