Beginpagina > Onderzoek over cultuur en beleid


Onderzoek over cultuur en beleid

zondag 3 september 2006

Welke onderzoeksopdrachten besteedden de minister van Cultuur en de steunpunten in de culturele sector zoal uit de laatste jaren? Welke aspecten van cultuur en cultuurbeleid kwamen daarbij aan bod? Wie voerde de onderzoeken uit? Wat werd met de resultaten gedaan?
Deze rij vragen stelde Vlaams parlementslid Stefaan De Clerck (CD&V) net voor de zomer aan cultuurminister Anciaux (Spirit). Die antwoordde uitgebreid.

3Onderzoeksopdrachten van ministerie Cultuur3 Uit Anciaux’ antwoord op de parlementaire vraag blijkt dat via de jaarbudgetten van de Administratie Cultuur van de Vlaamse Gemeenschap regelmatig onderzoeken worden uitbesteed. In de periode 1999 - 2006 waren er dat in het totaal [*49*]. Het aantal onderzoeken was in die periode jaarlijks vrij stabiel (tussen 5 en 11).
De onderwerpen waarover onderzoek werd verricht, is vrij divers. Het aantal onderzoeksopdrachten dat het [*sociaal-cultureel volwassenenwerk rechtstreeks aanbelangt is erg beperkt*]. Zeker in vergelijking met de [*"populaire" onderzoeksmaterie*] zoals erfgoed, jeugd en (in iets mindere mate) lokaal cultuurbeleid.
De laatste jaren zijn vooral [*diversiteit en cultuurindustrieën*] onderzoeksthema’s die de cultuuroverheid interesseren.

3Onderzoeksopdrachten vanuit steunpunten3 In zijn antwoord schetste Anciaux ook de onderzoeken die de voorbije jaren in [*opdracht van culturele steunpunten*] gebeurden.
Opnieuw hangt het sociaal-cultureel volwassenenwerk aan de staart van het peleton. Het steunpunt voor sociaal-cultureel volwassenenwerk besteedde [*twee onderzoeksopdrachten*] uit. Duidelijk minder dan bijvoorbeeld het Steunpunt Cultuur Lokaal (6) en het Vlaams Centrum voor Volkscultuur (7). Al speelt naast de kwantiteit uiteraard ook de kwaliteit van de onderzoeken, iets waarover de minister geen conclusies formuleerde.

3Waartoe dient al dat onderzoek?3 "De onderzoeksopdrachten vanwege de Vlaamse overheid worden als rapport [*publiek ter beschikking*] gesteld, voornamelijk via website," zo meldde Anciaux nog.
"(...) De aanbevelingen uit wetenschappelijk onderzoek, zowel in opdracht van minister als in opdracht van steunpunt, worden op [*diverse manieren geïntegreerd in het cultuurbeleid*]. Praktijkgericht onderzoek wordt ondermeer gevaloriseerd via workshops, individuele rapportages en studiedagen. Resultaten van beleidsgericht onderzoek worden gehanteerd bij beleidsvoorbereiding en opmaak of evaluatie van decreten. Onderzoeksresultaten kunnen tevens een belangrijke rol spelen in de sensibilisering van sectoren, overheden, doelpubliek,..."

[(-* Lees hier (.doc) de vraag van Stefaan De Clerck over de onderzoeksopdrachten binnen het beleidsdomein Cultuur.

  • Lees hier (.doc) het antwoord van cultuurminister Bert Anciaux op de bovenstaande vraag van Stefaan De Clerck.)]

Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA