Beginpagina > Samenwerking Vlaamse regering en Vlaams parlement


Samenwerking Vlaamse regering en Vlaams parlement

maandag 4 september 2006

Op 20 juli werd door minister-president Leterme een nieuwe omzendbrief aan de Vlaamse regering bezorgd, waarin de richtlijnen zijn vervat die de regeringsleden moeten naleven in hun contact met het Vlaams parlement. Vooral voor de jaarlijkse beleidsbrieven en de ontwerpen van decreet worden een paar nieuwe regelingen van kracht. De inhoud van de omzendbrief is ook nuttig voor de sector van het sociaal-cultureel werk, want een en ander verduidelijkt de spelregels binnen ons democratisch bestel.

De nieuwe omzendbrief is te kaderen binnen het Ambtelijk Samenwerkingsprotocol dat op 16 juni 2000 door de Vlaamse regering werd goedgekeurd. Met dat protocol werd een [*goede samenwerking beoogd tussen de Vlaamse regering en het Vlaams parlement*].
Aan dit protocol werden nu een aantal wijzigingen aangebracht.

3Beleidsbrieven3 Eerder was bepaald dat in het jaar van de benoeming van de regering het regeerakkoord en de [*beleidsnota’s*] worden ingediend.
Alle andere jaren van de legislatuur legt de regering de zogenaamde [*septemberverklaring*] af en dient elke minister één of meer [*beleidsbrieven*] in. Die beleidsbrieven moeten uiterlijk vóór 31 oktober aan het Vlaams parlement worden bezorgd. Op dat ogenblik moet het begrotingsdecreet immers door de regering aan het parlement worden bezorgd.
De nieuwe richtlijnen stipuleren nu dat de [*beleidsbrieven meer moeten aansluiten bij de beleidsnota’s*]. Elk hoofdstuk of onderdeel van de beleidsbrief wordt opgedeeld in twee onderscheiden delen:

  • 1. de opgave van de stand van zaken van de uitvoering van de begroting van het lopende jaar;
  • 2. de prognose over de beleidsinvulling voor het volgende begrotingsjaar.

3Ontwerpen van decreet3 In de memorie van toelichting bij een ontwerp van decreet moet voortaan expliciet worden vermeld of deze kadert in de beleidsbrief van de bevoegde minister. Daarenboven moet in het dossier bij het ontwerpdecreet de [*reguleringsimpactanalyse*] (RIA) en het advies van de [*kenniscel Wetsmatiging*] zijn opgenomen.
Bij reguleringsimpactanalyse wordt systematisch nagegaan welke rechtstreekse en onrechtstreekse effecten of gevolgen de toepassing van een welbepaalde bestaande of voorgenomen regel heeft of zal hebben voor zowel de klant (burger, bedrijven, andere overheidsinstellingen, de natuur, ...) als voor de instanties die de regels moeten toepassen, uitvoeren en handhaven.

3Overige richtlijnen3 In de omzendbrief zijn ook een aantal regels opgenomen over de [*standpuntbepaling*] van de Vlaamse regering bij voorstellen van decreet, verzoekschriften, moties en resoluties.
Ook voor het beantwoorden van schriftelijke vragen zijn een aantal spelregels opgenomen. Het is goed om weten dat de [*antwoordtermijn is bepaald op 20 werkdagen*]. Alleen de periode van 11 juli tot 31 augustus valt buiten de regeling.

[(Wie meer en gedetailleerd inzage wil hebben in de omzendbrief, kan de tekst in de rechterkolom consulteren.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.
(151 kB)


De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA