Beginpagina > Praktijkgids sociale cohesie


Praktijkgids sociale cohesie

vrijdag 27 oktober 2006

Gisterenmiddag stelde het Vlaams Minderhedencentrum (VMC) de ’Praktijkgids sociale cohesie’ voor. Vijf projecten die werken aan sociale samenhang op buurtniveau worden in de gids onder de loep genomen. De succesverhalen, reflecties en ervaringen kunnen onder meer verenigingen, vrijwilligers, buurtwerkers en beleidsmakers inspireren.

3Herkenbaarheid en netwerken3 De praktijkgids zoomt in op de problemen met sociale cohesie. Twee begrippen staan centraal: een gebrek aan [*herkenbaarheid*] en (gemengde) [*netwerken*].
Ook de sociale samenhang in een interculturele context wordt aangekaart. In de perceptie van mensen worden problemen over sociale cohesie vaak verengd tot integratieproblemen.

3Sleutels3 De praktijkgids biedt sleutels aan om te werken aan herkenbaarheid: zoals mensen aanspreken op hun verschillende identiteitsaspecten en rollen en ingaan op hun talenten en competenties.
De praktijkgids benadrukt ook de meerwaarde van “verbindende” en “overbruggende” contacten:

"Verenigingen waar armen het woord nemen, allochtone verenigingen, vrouwengroepen zijn voorbeelden van verbindende netwerken in de sociaal-culturele praktijk."

Overbruggende contacten worden in de gids omschreven als contacten die voorkomen dat [*gemeenschappen en groepen gescheiden leven van elkaar en langs elkaar leven*]. De projecten in de gids beschreven, maken hier zeker werk van, maar komen veelal uit het buurt- en opbouwwerk.
Ook in de [*sociaal-culturele volwassenensector*] kunnen voorbeeldpraktijken van overbruggende netwerken aangehaald worden, zoals de samenwerking tussen het Willemsfonds en UTV (Unie van Turkse Verenigingen), de campagne “Kom uit uw Kot” of de Federatie van Wereldvrouwen met overbruggende contacten tussen vrouwen van verschillende origine.

3Checklist en aanbevelingen3 In het laatste hoofdstuk van de praktijkgids kan aan de hand van een reeks vragen stapsgewijs nagegaan worden of een project of activiteit een bijdrage levert aan de sociale cohesie. Een handige checklist voor [*praktijkwerkers en projectontwikkelaars*]. Tot slot kunnen overheden en beleidswerkers kennis nemen van [*10 aanbevelingen*] die uit de bevindingen en praktijkervaringen naar voor gekomen zijn.

[(De Praktijkgids sociale cohesie kost 8 euro. Je kan hem bestellen via de website van het Vlaams Minderhedencentrum (www.vmc.be (ga naar publicaties)) of vanaf november op diezelfde website downloaden.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA