Beginpagina > Kwaliteit Vlaamse wetgeving is soms bedroevend


Kwaliteit Vlaamse wetgeving is soms bedroevend

woensdag 20 december 2006

79% van alle ontwerpen van decreet vertoont minstens één fout per pagina, 57% van de ontwerpteksten telt minstens 5 fouten per pagina.
Dat zijn enkele conclusies van de kwaliteitstoets die werd uitgevoerd door de SERV, het overleg- en adviesorgaan van de Vlaamse sociale partners. Het resultaat stemt volgens de SERV weinig optimistisch: er is veel onzorgvuldigheid, wat leidt tot "reparatiewetgeving" en die kost veel geld en tijd.

3Veel decreten, veel fouten3 Dat Vlaanderen in Europa zowat de koploper is wat betreft de hoeveelheid wetgevend werk is niet nieuw. Enkel in Polen worden nog meer wetten gemaakt dan hier.
Dat kwantiteit niet altijd kwaliteit betekent, is voor de SERV alvast duidelijk. In sommige gevallen is de kwaliteit van het wetgevend werk zelfs [*erbarmelijk*], zo vindt de SERV.
Onder andere de decreten voor de sectoren Economie, Innovatie en Wetenschapsbeleid en die over Energie zijn van slechte tot zeer slechte kwaliteit.

3Anciaux en Bourgioes scoren goed3 Niet op alle beleidsdomeinen is de kwaliteit van hetzelfde (lage) niveau. Volgens de SERV is de kwaliteit van de decreten [*Cultuur, Sport, Jeugd, Media en Toerisme*] de beste. De ministers Anciaux (Spirit) en Bourgeois (N-VA)komen dus goed uit de toets.
Het zijn net deze twee ministers die de afgelopen maanden initiatieven namen om de [*paperasserij*] in een aantal sectoren aan te pakken (cfr. de campagne op www.samenvereenvoudigen.be). Minister Bourgeois ontving overigens vorige week nog, samen met federaal staatssecretaris Vincent Van Quickenborne (VLD), de [*Wablieft-prijs*] voor administratieve vereenvoudiging. Met die prijs wil de redactie van de krant Wablieft het belang van duidelijke taal onder de aandacht brengen.

3Eerst nadenken, dan wetten maken3 Wat is het gevolg van het soms erbarmelijke decreetgevend werk in Vlaanderen? Het gevolg is dat nieuwe decreten soms al binnen het jaar moeten worden aangepast. "Reparatiewetgeving" heet dat dan. En dat kost tijd en geld en leidt naar rechtsonzekerheid.
Hoe kan de kwaliteit van de wetgeving verbeteren? De SERV meent dat een [*betere coördinatie*] overgoten met een extra portie [*politieke wil*] al veel kan verbeteren. Een goede en tijdige [*voorbereiding*] van nieuwe decreten is ook belangrijk.

3Via RIA naar beter decreetwerk3 Ook de vrij nieuwe [*’reguleringsimpactanalyses’*] (RIA’s) zouden een steentje kunnen bijdragen. Tenminste als ze volgens het boekje worden uitgevoerd.
Een RIA gaat voor toekomstige regelgeving na of deze wel [*nodig en doeltreffend*] is en wat de effecten en de kosten en de baten ervan zijn in vergelijking met alternatieven. De RIA’s worden internationaal beschouwd als het [*belangrijkste instrument voor de verbetering van de wetgevingskwaliteit*]. De SERV stelt daarom in haar persbericht:

"De SERV maakte een evaluatie van twee jaar RIA in Vlaanderen. Sinds de invoering van RIA op 1 januari 2005 ontbrak in ongeveer een derde van de gevallen een RIA waar dit wel verplicht was. Bovendien waren slechts 20% van deze RIA’s van een goede inhoudelijke kwaliteit. Als gevolg daarvan is ook de meerwaarde en beleidsimpact momenteel nog te beperkt. (...) De SERV vraagt dat regering, parlement en administratie hun verantwoordelijkheid opnemen en [*meer kwaliteitsvolle RIA’s*] nastreven."

[(Lees meer over de ’reguleringsimpactanalyses’ op www.wetsmatiging.be.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA