Beginpagina > Wie zijn de ’managers van diversiteit’?


Wie zijn de ’managers van diversiteit’?

dinsdag 16 januari 2007

Een jaar geleden lanceerde Vlaams minister van Inburgering Marino Keulen de projectoproep ‘Managers van diversiteit’. Met deze oproep en een bijhorende subsidiepot van 5 miljoen euro wou Keulen initiatieven stimuleren die het inburgersbeleid en het managen van diversiteit ter harte nemen.
Het was lang wachten, maar zopas verscheen op de website van de Cel Inburgering een (onvolledige) lijst van de goedgekeurde projecten. Bij de 99 projecten die subsidies ontvangen, tellen we een kleine 10 sociaal-culturele organisaties.

3Onverhoopt succes3 De oproep van minister Keulen van vorig jaar viel niet in dovemansoren. Heel wat organisaties dienden een project in, ofwel alleen ofwel samen met één of meerdere andere organisaties (cfr. eerdere berichtgeving). Het indienen kon tegen [*eind mei*] 2006 (voor de eerste subsidieronde) of tegen [*halfweg september*] 2006 (voor de tweede ronde).
Zowel grote als kleine (lokale) organisaties stuurden een projectvoorstel naar de minister. Ze deden dat vanuit een waaier aan [*verschillende sectoren*]: sociaal-cultureel werk, jeugd, sport, welzijn, opbouwwerk, (hoge)scholen, universiteiten, steden en gemeenten, media, basiseducatie, ...

3Wie wel, wie niet?3 Door het grote aantal aanvragen, werd snel duidelijk dat minister Keulen slechts een fractie van de ingediende projecten zou kunnen [*subsidiëren*].
Het [*verwerken van alle aanvragen*] door de Cel Inburgering nam ook heel wat langer tijd in beslag dan oorspronkelijk voorzien. Volgens het initiële reglement zouden de projectaanvragers een maand na indiening van het project al weten of ze al dan niet subsidies zouden krijgen. Eind december 2006 wisten ze echter nog van niets....

3Een onvolledige lijst3 Maar nu is er dus een lijst met de titels van de goedgekeurde projecten. Voor wat betreft de eerste ronde is de lijst volledig, voor de tweede ronde is ze dat (nog) niet. Dit laatste blijkt ook uit een [*additionele beslissing*] die de Vlaamse regering eind december 2006 nam.
Toen besliste de regering in het kader van ‘managers van diversiteit’ nog drie projecten te subsidiëren voor een bedrag van samen 580.000 euro:

  • Activa Belgium voor het project ’Ontwikkeling Potentieel Ondernemerschap’
  • Conception voor het project ’Samen lachen/samen leven - en dvd-project’
  • VRT voor het project ’Rwina’.

Deze drie projecten zijn [*niet opgenomen*] in de lijst op de website. Het is evenmin duidelijk of het bedrag van 580.000 euro deel uitmaakt van de voorziene 5 miljoen euro.
Verder is het opmerkelijk de lijst die op de website verscheen enkel meldt welke projecten subsidie toebeeld krijgen, maar [*niet hoeveel subsidie*]. Heeft minister Keulen de 5 miljoen al volledig uitgedeeld? Hoeveel kregen de projecten van de eerste ronde? Hoeveel die van de tweede ronde?
Ook krijgt de lezer geen informatie over het totaal aantal projecten dat niet is goedgekeurd. Vermoedelijk is die lijst nog heel wat langer.

3Wie krijgt projectsubsidie?3 Als we de lijst van goedgekeurde projecten overlopen, dan valt de grote verscheidenheid op, zowel qua sector, doelgroep als onderwerp. We tellen een kleine 10 sociaal-culturele organisaties, uitsluitend verenigingen en volkshogescholen. Vermoedelijk hebben toch meer sociaal-culturele organisaties een aanvraag ingediend.
Opvallend is verder dat Keulen de integratiesector zelf nauwelijks projectsubsidie toebedeelt, op enkele Huizen van het Nederlands na.

3‘Managers van diversiteit’... wegens succes verlengd3 Minister Keulen is van plan in 2007 de oproep ‘Managers van diversiteit’ te herhalen. Opnieuw voorziet de minister daarvoor 5 miljoen euro. Hopelijk verloopt de toekenning van de subsidies en de communicatie daarrond dit jaar iets vlotter.

[(In de rechterkolom kan je de lijst met de titels van de goedgekeurde projecten downloaden.
De website over de projectoproep ’Managers van diversiteit’ lijkt voorlopig offline.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA