Beginpagina > De redelijkheid wordt bevraagd... Het vervolgverhaal ’de billijke (...)


De redelijkheid wordt bevraagd... Het vervolgverhaal ’de billijke vergoeding’

donderdag 8 februari 2007

Sinds begin dit jaar is de billijke vergoeding, het bedrag dat verenigingen moeten betalen als ze muziek laten horen, met 10 procent gestegen. Dit is onder meer voor de sociaal-culturele sector bijzonder verontrustend. Kamerlid Jef Van den Bergh (CD&V) stelde in de loop van januari een parlementaire vraag aan minister Verwilghen, bevoegd voor onder meer Economie en dus bijgevolg ook voor de billijke vergoeding. Minister Anciaux stuurde ook een boze brief naar minister Verwilghen. Minister Anciaux zelf werd in het Vlaams Parlement bevraagd door Jos Stassen (Groen!) en Anissa Temsamani (SP.A).

3Boze Anciaux3 Vlaams minister Anciaux schreef reeds een week na de bekendmaking van de verhoging van de tarieven voor de sociaal-culturele sector, [*een boze brief naar zijn collega*] federaal minister Verwilghen. Hierin zegt hij teleurgesteld te zijn omdat “dit weerom een expliciet teken is dat de federale overheid zich eigenlijk niet of nauwelijks bekommert om deze verenigingen die zich, zeker in de Vlaamse Gemeenschap, steeds meer als belangrijke en noodzakelijke maatschappelijke actoren en sociaal kapitaal manifesteren”.

3Verwilghen aan de tand gevoeld3 Federaal parlementslid [*Jef Van den Bergh*] stelde op 10 januari 2007 in de Kamer [*een parlementaire vraag aan minister Verwilghen*]. Hij vroeg de minister waarop de verhoging van het tarief was gebaseerd, of een consensus mogelijk was geweest en of eind 2008 nog meer tariefverhogingen verwacht kunnen worden.
[*Het antwoord van minister Verwilghen is kort samen te vatten*]. Volgens de minister werd de procedure in de paritair samengestelde commissie strikt gevolgd en was zelfs geen tussenkomst van de voorzitter nodig. Die voorzitter beslist in het geval van een staking van stemmen in de commissie (zie onze vorige berichtgeving). Minister Verwilghen opperde: “Misschien is dit geen goed mechanisme en moeten wij ons buigen over iets anders. [...]”.

3En wat met het Vlaams regeerakkoord?3 [*Het dossier blijft brandend actueel*], ook op Vlaams niveau. In de plenaire vergadering van 31 januari 2007 kreeg minister van Cultuur Anciaux in het Vlaams Parlement twee vragen. [*Jos Stassen*] stelde de vraag wanneer de Vlaamse Regering de billijke vergoeding zal betalen voor de sectoren jeugd en cultuur zoals in de regeringsverklaring van juli 2004 werd opgenomen.
Ook parlementslid [*Anissa Temsamani*] herhaalde de vraag naar de timing van de beloofde regeling.
De [*minister antwoordde dat hij bezig is met het uitwerken van een derdebetalerssysteem*]. En hij vervolgde: ”Het is mijn doel dit probleem voor de zomer van de baan te hebben. Dan moet er een overeenkomst zijn met de twee beheersvennootschappen. Dan zullen er ook de middelen en mogelijkheden zijn om de financiële en administratieve verplichtingen van die occasionele kleinschalige activiteiten op ons te nemen.”

De redelijkheid wordt hier bevraagd. Is dit een eerste stap in de richting van een gepaste regeling voor de billijke vergoeding?

[(Het verslag van de bevraging in de Kamer en het Vlaams Parlement kan je in de rechterkolom downloaden.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA