Beginpagina > Streefcijfer voor allochtonen als bottom-up filosofie


Streefcijfer voor allochtonen als bottom-up filosofie

woensdag 14 maart 2007

Vlaams Minister voor Werk, Frank Vandenbroucke is vóór streefcijfers voor kansengroepen op voorwaarde dat deze cijfers bottom-up tot stand komen én dat een goed meetinstrument het beleid kan monitoren.

3Inschrijven begrip streefcijfers in het decreet arbeidsparticipatie3 Op 28 februari 2007 werd in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement het voorstel tot decreetwijziging van het zogenaamde participatiedecreet goedgekeurd. Dit decreet schrijft het begrip streefcijfer in.*]3Operationaliseren van de begrippen ’streefcijfer’ en ’allochtoon’3Naar aanleiding hiervan stelde Cathy Berx (CD&V) daags nadien in de Commissie voor Economie, Werk en Sociale Economie, een vraag over de operationalisering van de begrippen streefcijfer en allochtoon. Dit was het antwoord van Vlaams Minister van Werk, Onderwijs en Vorming, Frank Vandenbroucke: “Een streefcijfer vertrekt van een bottomup filosofie”. Een organisatie, instelling of bedrijf definieert voor zichzelf een engagement en werkt daar naartoe.”
Verder zei hij: “We zullen blijven spreken over cijfers die bottom-up tot stand komen. Dat is essentieel. Ik heb gisteren duidelijk gemaakt dat dat voor mij een ideale benadering is en dat ik geen betere zie. [*Quota zijn voor mij iets anders. Ik beschouw dat niet als de overtreffende trap van streefcijfers. Ik vind dat gewoon een ander idee, en geen goed idee*].” 3Een goed meetinstrument3 De minister beaamt dat een goed meetinstrument onontbeerlijk is voor het voeren van een goed beleid. De meetmethode moet volgens de minister wel voldoen aan voorwaarden. Deze premisses omvatten volgens hem alvast: gebaseerd zijn op objectieve gegevens, de anonimiteit van de betrokkene waarborgen en enkel een statistische finaliteit hebben. Bovendien dient ze te vertrekken van bestaande administratieve databanken. [*Op die manier kan afgestapt worden van bevraging van mensen*]. 3De historiek van nationaliteiten3De minister lanceert een voorstel dat nog verder wordt uitgewerkt in een werkgroep: de historiek van de nationaliteiten. Dat betekent dat er wordt [*vertrokken van een administratief gegeven, namelijk de nationaliteit waarmee iemand is geboren, de nationaliteiten die de persoon heeft gehad en welke de ouders hadden*]. Er wordt dus gekeken naar een historische achtergrond die er een is van geobjectiveerde administratieve gegevens. 3Een federaal akkoord, ook over het muurtje?3Minister Vandenbroucke wil werk maken van een actief participatiebeleid op de arbeidsmarkt. Hij noemt de materie [*ingewikkeld en gevoelig*] maar zei hij ook: “Dit moet bij voorkeur leiden tot een federaal akkoord rond arbeidsparticipatie”.
Misschien kan dit ook een aanzet zijn om eens over het Vlaamse muurtje te kijken, naar andere sectoren, zoals cultuur bjvoorbeeld. Hier zijn populaire [*termen als interculturaliseren en quota evenmin geoperationaliseerd*].

[(Wie het verslag van de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement en het verslag van de Commissie wil nalezen, kan beide documenten downloaden in de rechterkolom.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA