Beginpagina > De ene allochtoon is de andere niet ...


De ene allochtoon is de andere niet ...

woensdag 14 maart 2007

De invulling van sommige woorden of de keuze voor een begrip, durft al eens te verschillen naar gelang van de context of de intenties van de gebruiker. Het politiek erg hot begrip ‘allochtoon’ is er zo eentje. Moeilijk natuurlijk om een (geïntegreerd) beleid te voeren of te evalueren....

3Werk en diversiteit3 In het kader van het werkgelegenheidsbeleid ben je allochtoon als je een [*nationaliteit van een land buiten de Europese Unie hebt of een persoon bent van wie minstens één ouder of twee grootouders een nationaliteit hebben van een land buiten de Europese Unie*]. Deze definitie werd voor wat betreft de Vlaamse overheid als werkgever verankerd in het besluit betreffende de evenredige arbeidsdeelname (24 december 2004). Het [*diversiteitsplan*] van de Vlaamse overheid gebruikt [*dezelfde definitie*]. 3Inburgering en minderheden3 Het decreet van 28 april 1998 inzake het Vlaamse beleid ten aanzien van etnisch-culturele minderheden bepaalt wat allochtonen zijn. Een allochtoon is iemand die zich legaal in België bevindt, ongeacht of hij/zij de Belgische nationaliteit heeft. Deze allochtoon moet wel tegelijkertijd aan de volgende voorwaarden voldoen: minstens één van de ouders of grootouders is geboren buiten België en zich bevinden in een achterstandspositie vanwege de etnische afkomst of de zwakke sociaal-economische situatie.
[*Het minderhedendecreet hecht dus geen belang aan nationaliteit. Het begrip allochtoon is verbonden met achterstandssituaties*].

Ondertussen kreeg het beleidsdomein ’inburgering’ vorm. Vlaams Minister van Inburgering, [*Marino Keulen*], pakte het anders aan. Hij spreekt in zijn [*inburgeringsdecreet*] helemaal niet over allochtonen. [*Hij kent enkel nieuwkomers en oudkomers.*] Een nieuwkomer is een vreemdeling die ingeschreven is in het Rijksregister door een gemeente van het Nederlandse taalgebied of door een gemeente van het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad (met hierop een aantal uitzonderingen). Een oudkomer is [*een Belg, geboren buiten België, van wie minstens één ouder geboren is buiten België.*] Ook de oudkomer is in het Rijksregister ingeschreven door een gemeente van het Nederlandse taalgebied of door een gemeente van het tweetalige gebied Brussel-Hoofdstad. (Art. 3§ 1.. decreet van 28 februari 2003)
De stamboom van een oudkomer is voor Marino Keulen, in tegenstelling tot zijn collega’s, maar relevant tot aan de tak van de ouders. Nieuwkomers en oudkomers bestaan dan ook maar enkel in Vlaanderen. 3Culturele actieplannen3 Ook voor [*Vlaams Minister van Cultuur, Bert Anciaux*], heeft het begrip allochtoon blijkbaar afgedaan. In zijn Actieplan Interculturaliseren komt het woord allochtoon niet voor. Anciaux heeft het over [*‘personen met een etnisch-cultureel diverse achtergrond’.*] De minister geeft ons in zijn voornoemde actieplan een inkijkje in wat dit volgens hem betekent. "Dit kunnen personen zijn die al geruime tijd in Vlaanderen wonen en door de migratiegeschiedenis van henzelf of van hun (groot)ouders [*affiniteit hebben met meer dan één cultuur, waarvan één niet met West-Europa geassocieerd wordt*]. Het kunnen ook personen uit niet-West-Europese landen zijn die zich [*recent vestigden in Vlaanderen*], bijvoorbeeld door asiel of gezinshereniging." (p. 10)
Vrijheid blijheid dus in deze begripsomschrijving, als het maar niet West-Europees is. 3Niet de inhoud maar de werkbaarheid3 Een gemeenschappelijke noemer vinden in het bovenstaande is moeilijk. Of toch ééntje: [*de goede bedoelingen van de beleidsmakers*]. Maar goede bedoelingen zijn geen goede beoordelingselementen voor een beleid. Ook niet voor een minderhedenbeleid - of moeten we kansengroepenbeleid zeggen of toch liever interculturalisering? - waar coördinatie en afstemming zo een belangrijke rol spelen. Zouden werkbaarheid en toepasbaarheid van een begrip niet beter de basis vormen van een definitie?


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA