Beginpagina > Evaluatie decreet sociaal-cultureel werk


Evaluatie decreet sociaal-cultureel werk

dinsdag 22 mei 2007

Vóór 30 juni 2007 moet de Vlaamse regering het decreet voor het sociaal-cultureel volwassenenwerk evalueren. De voorbereiding van deze evaluatie is al een tijdje aan de gang. De overheid (Kabinet en Administratie) onderhandelen reeds een poos met de FOV, de belangenbehartiger van de sector. Over een paar inhoudelijke punten werd bovendien een inhoudelijk overleg georganiseerd. Aan die bijeenkomsten namen ook vertegenwoordigers van het Steunpunt SoCiuS en van de Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding deel.

Op weg naar een grondige wijziging van het decreet?

Tijdens een vijftal bijeenkomsten onderhandelden de overheid en de FOV over een resem evaluatiepunten bij het decreet. De FOV bezorgde een lijstje met 34 bespreekpunten, die resulteerden uit het intern FOV-overleg rond de evaluatie van het decreet. De overheid bracht eigen bespreekpunten in. De overheid focust zeer sterk op een nogal drastische ommezwaai in de subsidietechniek. Waar in het decreet momenteel een sterke nadruk wordt gelegd op de beoordeling van de beleidsplannen (intenties) wil de overheid in de toekomst eerder de werking van de organisaties beoordelen (de realisaties). Dit zou gepaard gaan met een nieuw systeem van beoordeling van de werking en tezelfdertijd inhoudelijk gelinkt zijn aan nieuwe beoordelingselementen.

Overleg over beoordelingssysteem en beoordelingselementen

Met de verschillende actoren (overheid, FOV, SoCiuS en Raad voor Volksontwikkeling en Cultuurspreiding) werd inhoudelijk overlegd over een nieuw beoordelingssysteem. Een inhoudelijke voorzet werd hiervoor geleverd door Kwasimodo (de cel integrale kwaliteitszorg voor het sociaal-cultureel werk). Het overleg resulteerde in de vastlegging van een evaluatiesysteem dat vanaf de volgende beleidsperiode volledig operationeel zou moeten zijn. Het is vooral gebaseerd op voortgangsrapporteringen door de organisaties over hun werking, voortgangsevaluaties en een eindevaluatie door de administratie. In de loop van een beleidsperiode zal ieder organisatie het bezoek krijgen van een visitatiecommissie, die de werking van de organisatie zal doorlichten. De commissie zou bestaan uit medewerkers van de Administratie en externe deskundigen, die door de sector worden voorgedragen. De eindevaluatie zou uitgedrukt worden in een positieve of negatieve beoordeling en budgettair in meer of minder middelen voor de volgende beleidsperiode vertaald worden. De toetsing van de werking zou ook gebeuren aan de hand (nieuwe) beoordelingselementen. De organisaties worden uitgenodigd zich in hun beleidsplan en hun werking te verhouden tegenover die beoordelingselementen. De FOV-werkgroepen hebben intussen de voorgestelde beoordelingselementen besproken en van commentaar voorzien. Deze commentaar werd ingebracht tijdens de besprekingen.

Naar afsluitende onderhandelingen?

In de voorbije week vond een nieuwe onderhandeling plaats tussen de overheid en een FOV-delegatie. Tijdens deze onderhandeling werd een eerste versie besproken van een ontwerp van decreetwijziging. De voorgestelde tekst was een poging van de overheid om de afspraken uit de eerdere onderhandelingssessies in een decreettekst om te zetten. De FOV-delegatie heeft bij de tekst nogal wat opmerkingen geformuleerd, die in een gewijzigde tekst zullen worden opgenomen. De FOV-delegatie besprak met de overheid ook 19 bespreekpunten, die door de FOV als resterende knelpunten waren naar voor geschoven. Met uitzondering van blijvende en reeds gekende knelpunten (erkenning bij bewegingen, beperkende invulling van niet-formele educatie) werd op een ernstige manier ingegaan op de FOV-voorstellen.

Tijdens de vergadering werd afgesproken dat de overheid in de volgende dagen zorgt voor een memorie van toelichting bij de decreettekst (vooral belangrijk voor de invulling van de beoordelingselementen) en voor een explicitering van bepaalde punten die in een nieuw uitvoeringsbesluit zullen worden opgenomen. Dit betreft onder andere de nieuwe invulling van de (afgeslankte) beleidsplannen en de hele beoordelingsprocedure. Het Kabinet gaf te verstaan dat de besluitvorming over de evaluatie van het decreet vóór 30 juni zal plaatsvinden, maar dat de feitelijke decreetwijziging pas in het najaar zal gebeuren. De huidige verkiezingsperiode maakt politieke besluitvorming vóór 10 juni immers moeilijk. Er werd daarom afgesproken dat de FOV-delegatie voor afsluitende (?) onderhandelingen wordt uitgenodigd op 18 juni. Dit zal gebeuren op basis van de nieuwe teksten.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA