Beginpagina > Programma een leven lang leren gelanceerd


Programma een leven lang leren gelanceerd

woensdag 27 juni 2007

Op 14 juni werd in het Vlaams Parlement een lanceringsconferentie gehouden als start van het Europees Programma ‘Een Leven Lang Leren’. Dit programma bundelt de verschillende onderwijs-, opleidings- en vormingsinitiatieven van de Europese Commissie. Via het Grundtvig-programma (voor de volwasseneneducatie) komt ook de sociaal-culturele sector aan bod.

Een grote bundeling

Met een budget van bijna 7 miljard euro voor de periode 2017-2013 tekent de Europese Commissie nieuwe beleidslijnen uit voor haar verschillende onderwijs- en opleidingsinitiatieven. Die werden nu ondergebracht in één enkel programma Een Leven Lang Leren (Lifelong Learning Programme). Het nieuwe programma laat individuen toe om gedurende alle fasen van hun leven stimulerende leermogelijkheden te volgen over heel Europa. Het bestaat uit vier sectorale programma’s: Comenius (voor scholen), Erasmus (voor hoger onderwijs), Leonardo da Vinci (voor beroepsonderwijs en -opleiding) en Grundtvig (voor volwasseneneducatie).

Grundtvig ook voor de sociaal-culturele sector

Het Grundtvig-programma zoekt een antwoord op de uitdagingen die zich stellen voor de maatschappelijke veranderingen en de veranderingen in de arbeidsmarkt. Volwassenen worden genoodzaakt hun kennis bij te stellen. Er is nood aan opleidingsmogelijkheden waardoor ze hun knowhow en competenties kunnen verbeteren en zich kunnen aanpassen aan deze evoluerende maatschappij. Grundtvig richt zich tot alle vormen van niet-beroepsgerichte volwasseneneducatie. Hiertoe behoren zowel het formele volwassenenonderwijs als de niet-formele vorming. Elke organisatie of vormingsinstelling die leermogelijkheden biedt aan volwassenen komt in aanmerking. Tot de doelgroep behoren cursisten, leraars, begeleiders en andere personeelsleden van deze educatieve organisaties. Zij kunnen met associaties, raadgevende en informatieve diensten, NGO’s, bedrijven, onderzoekscentra en instellingen van het hoger onderwijs samenwerken via transnationale leerpartnerschappen, multilaterale projecten en netwerken.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA