Beginpagina > Nieuw format beroepscompetentieprofielen


Nieuw format beroepscompetentieprofielen

vrijdag 13 juli 2007

Om een antwoord te bieden aan het groeiende belang van competentiemanagement en levenslang leren, heeft de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) een nieuw format voor beroepsprofielen uitgewerkt: de beroepscompetentieprofielen. Het nieuwe format werd op 3 juli tijdens een studievoormiddag in het Atomium voor de verschillende sectoren voorgesteld. De studievoormiddag bleek slechts een opwarmertje te zijn voor een studiedag op 17 oktober “uitdagingen voor competentiegerichte beroepsprofielen” en een oproep tot samenwerking.

3Waarom een nieuw format?3 De reden waarom de SERV een nieuw format beroepscompetentieprofielen heeft ontwikkeld is drieledig:

  • uit onderzoek is gebleken dat de huidige beroepsprofielen te veel herhaling bevatten en te weinig overzichtelijk zijn
  • de overschakeling van een beschrijvende aanpak naar een analytische aanpak past beter in het competentiegericht denken
  • de SERV wil het ontwikkelen van standaarden vergemakkelijken

3Hoe ziet het nieuwe format eruit?3 De nieuwe beroepscompetentieprofielen bevatten twee delen. Het eerste deel geeft de context van het beroep weer en beschrijft wat van de beroepsbeoefenaar op de werkvloer wordt verwacht (resultaatgericht). Ook doorgroeimogelijkheden en eventuele beroepsvereisten kunnen omschreven worden. Het tweede deel is de kern van het beroepscompetentieprofiel. Een analyse van de definitie van het beroep en van de taakomschrijving staat centraal. Elke competentie wordt geschetst aan de hand van indicatoren die het gedrag beschrijven, samen met de kennis en vaardigheden die onderliggend zijn aan het beschreven gedrag.

3Een intensieve werkmethode3 Het ontwikkelen van de nieuwe beroepscompetentieprofielen is een intensief proces dat in fasen verloopt. Verschillende interviewrondes met de beroepsbeoefenaar en zijn directe leidinggevende moeten informatie opleveren over ondermeer de afbakening van het beroep, de definitie, de arbeidscontext. Er wordt ingezoomd op de competenties tot op het niveau van een gedragsbeschrijving. Een interne bespreking met de onderzoekers van de SERV leidt tot het afleiden van competenties uit het takenpakket. Er wordt daarna ook gewerkt met focusgroepen van experts. In een laatste fase worden in een overleg met de sociale partners de beroepscompetentieprofielen gelegitimeerd.

3Het nieuwe format in vraag gesteld3 Dat beroepscompententieprofielen nuttig kunnen zijn bij recrutering- en selectieprocedures, Elders Verworven Competenties (EVC-procedures), ervaringsbewijzen en opleidingsprogramma’s staat buiten kijf. Toch bleven tijdens deze informatievoormiddag heel wat vragen hangen over de directe meerwaarde van het nieuwe format voor de sectoren, rekening houdend met de zeer tijdsintensieve inbreng van directie en beroepskrachten. Is het zinvol een onderscheid te maken tussen een beginnende en ervaren beroepsbeoefenaar? Deze en nog veel andere vragen zouden een antwoord moeten krijgen tijdens de studiedag op 17 oktober.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA