Beginpagina > Naar een meetbare definitie van het begrip ‘allochtoon’


Naar een meetbare definitie van het begrip ‘allochtoon’

vrijdag 13 juli 2007

Op vraag van Cathy Berx (CD&V), gaf Vlaams Minister voor Werk, Frank Vandenbroucke in het Vlaams Parlement uitleg over de definitie van het begrip ‘allochtoon’ of ‘persoon met een migratiegeschiedenis’. Deze definitie moet een monitoring van (sociaalprofessionele) beleidsopties toelaten.

3Consensus over definitie3Cathy Berx stelde op 7 juni in de Commissie voor Economie, Werk en Sociale Economie van het Vlaams arlement een vervolgvraag (zie ook vorige berichtgeving) over de uitwerking van een meetbare definitie van het begrip ‘allochtoon’ of ‘persoon met een migratiegeschiedenis’.

Minister Vandenbroucke antwoordde vooruitgang te kunnen melden. Op het overleg tussen vertegenwoordigers van de ministers van Werk van de verschillende deelstaten en de federale regering werd een consensus bereikt. [*De uitgangspunten en voorwaarden voor een sociaaleconomische monitoring op basis van nationale herkomst werden vastgelegd*].

Het [*Centrum van Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding zal een testfase voorbereiden*] op macroniveau.
Daarnaast zal dit centrum in een testfase ook een meting op microniveau uitvoeren. Daarvoor komen een aantal ondernemingen met een diversiteitsplan in aanmerking.

3Consensus over geografische afbakening?3“[*In Vlaanderen*]”, zegt de minister, “[*bestaat er vandaag een consensus om de [*groep allochtonen af te bakenen als qua origine of qua nationaliteit niet behorend tot de EU15*]”.*] Met EU15 worden de volgende Europese landen bedoeld: België, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, Zweden, Groot-Brittannië

Of er echt sprake is van van een algemene consensus is natuurlijk zeer de vraag. Minister Anciaux hanteert in zijn interculturaliteitsplan alleszins een andere opsomming van wat West-Europees is. In het ontwerp van participatiedecreet worden personen met een etnisch-culturele diverse achtergrond als volgt omschreven: ofwel mensen die al een geruime tijd in Vlaanderen wonen en vanuit de migratiegeschiedenis van henzelf of van hun ouders of grootouders, affiniteit hebben met meer dan één cultuur, waarvan één niet West-Europese; ofwel mensen uit niet-West-Europese landen die zich recent vestigden in Vlaanderen,waarbij als West-Europees volgende landen worden bedoeld: België, Nederland, Luxemburg, Groot -Brittannië, Ierland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Liechtenstein, Zwitserland

3Monitoring verschilt van labeling3 Minister Vandenbroucke haalt ook een advies van de SERV aan: “Monitoring verschilt van labeling. Het is dan ook noodzakelijk dat het concept ‘allochtoon’ of ‘persoon met een arbeidshandicap’ een [*construct is dat slechts op het moment van meting ontstaat*]. [...] Het monitoringsysteem moet gedeeld worden over de verschillende sectoren heen: de Vlaamse overheid, onderwijs, huisvesting enzovoort.”

[*Cathy Berx*] verklaarde tijdens deze zitting [*evenmin voorstander*] te zijn van een definitie waarbij wordt gewerkt met een [*bevraging van een persoon*] over de herkomst (van zijn ouders).

[(Het Commissieverslag kan je downloaden in de rechterkolom.)]


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA