Beginpagina > Samenstelling Cultuurpactcommissie


Samenstelling Cultuurpactcommissie

zondag 15 juli 2007

Op 3 juli legden de pas verkozen Nederlandstalige leden van de nieuw samengestelde Vaste Nationale Cultuurpactcommissie de eed af in de handen van Marleen Vanderpoorten, voorzitter van het Vlaams Parlement. Hun vierjarig mandaat vangt aan op 19 augustus 2007. Bij de verkozenen nogal wat bekenden uit de sociaal-culturele sector, maar nog meer markant, ook twee leden van het Kabinet van minister Anciaux.

Cultuurpactwet

De cultuurpactwet bevat cruciale regels voor het cultuurbeleid in ons land. Overheden moeten mensen en verenigingen betrekken bij hun culturele projecten. Publieke culturele instellingen mogen geen filosofische of ideologische strekkingen, noch gebruikersverenigingen discrimineren. Dat geldt zowel bij het beheren en laten gebruiken van infrastructuur als bij het toekennen van subsidies in geld of natura. Op die manier garandeert het cultuurpact de democratisering van de cultuursector. Het cultuurpact leidt dus tot meer participatie, maar voorziet ook in een permanente Cultuurpactcommissie, die moet waken over de goede uitvoering van deze wet. Iedere persoon of vereniging die vindt dat het cultuurpact wordt geschonden, kan een zaak aanhangig maken bij de Cultuurpactcommissie. De Cultuurpactcommissie moet de klacht dan onderzoeken en een verzoening tussen beide partijen proberen te bewerkstelligen. Indien dit niet lukt, brengt de Cultuurpactcommissie een gemotiveerd advies uit, al dan niet met aanbevelingen.

Vaste Nationale Cultuurpactcommissie

Om te waken over de naleving van de bepalingen van de cultuurpactwetgeving, stelt artikel 21 van de wet van 16 juli 1973 een Vaste Nationale Cultuurpactcommissie in. Deze commissie is een politiek samengestelde commissie die klachten over inbreuken op de cultuurpactwet en het cultuurpactdecreet behandelt. De commissie is paritair samengesteld en telt 13 Nederlandstalige en 13 Franstalige leden. De leden worden door de politieke fracties van de respectieve gemeenschapsparlementen voorgedragen en door deze parlementaire instanties benoemd volgens het evenredigheidsbeginsel. De gemeenschapsparlementen wijzen ook 13 Nederlandstalige en 13 Franstalige plaatsvervangende leden aan.

Nieuwe samenstelling

Als effectieve leden werden op 20 juni door het Vlaams Parlement na voordracht door de verschillende fracties verkozen: (Vlaams Belang) Barbara Bonte, Geert Brouwers, Ilse Buyst , Paul Puttemans, (CD&V) Miet Deckers, An Vrancken, Peter Warson, (Open VLD) Hubert Cornelis, Pascale De Visscher, Oscar De Wandel, (Sp.a-spirit) Carla Brion, Vera Claes, Tom Sierens

Als plaatsvervangende leden:

(Vlaams Belang) Monique De Gryze, (CD&V) Jan Boulogne, Els Buelens, Lieve Van Hoofstadt, (Open VLD) Gerda Pelosie, Emmanuel Vandenbossche, Ingrid Vrancken, (Sp.a-spirit) Tom De Pelsmaeker, Yasmine Kherbache, Dirk Verbist

Met adviserende stem worden toegevoegd: (NVA) Erik Maes en (Groen!) Frederik Janssens

Met An Vrancken, Peter Warson, Pascale De Visscher, Vera Claes, Jan Boulogne, Lieve Van Hoofstadt en Frederik Jannssens is de sociaal-culturele sector sterk vertegenwoordigd in de Cultuurpactcommissie. Volstrekt nieuw en op zijn minst merkwaardig, is de aanwezigheid van twee leden van het Kabinet van minister Anciaux. Carla Brion, kabinetschef, en Dirk Verbist, raadgever, kunnen misschien binnenkort zichzelf tegenkomen, wanneer klachten zouden worden ingediend tegen overheidsbeslissingen van hun minister.


Blijf op de hoogte: abonneer je op ons Digizine, of volg ons op Twitter.

De activiteit van de site opvolgen RSS 2.0 | Disclaimer | Overzicht van de site | Privé-site | SPIP | OWA